Coronavirus: wat u moet weten

We hebben hieronder alle nodige informatie betreffende de recente uitbraak van het coronavirus voor u verzameld.

Alle nuttige info over de huidige epidemie met 2019-nCov vindt u terug op de website van de FOD Volksgezondheid.

 

Oorsprong
Symptomen
Voorzorgsmaatregelen

Maatregelen bij mogelijk besmette patiënten
Interessante links

 

Oorsprong

2019-nCoV (novel coronavirus) is een nieuwe stam uit de onderfamilie orthocoronavirinae die voor midden december 2019 nog niet eerder bij de mens is vastgesteld.

De uitbraak is begonnen in de Chinese stad Wuhan, hoofdstad van de provincie Hubei. Initieel leek de uitbraak gelinkt aan South China Seafood City (ook wel South China Seafood Wholesale Market of Hua Nan Seafood Market genoemd). Op deze markt worden zeevruchten, kippen, vleermuizen, marmotten en andere wilde dieren verkocht, wat erop wijst dat het virus waarschijnlijk van een dierlijke bron afkomstig is. Ondertussen is ook bevestigd dat het virus van mens-op-mens doorgegeven kan worden. De inschattingen van het risico voor de EU kunt u volgen op de website van het Europese Centrum voor het voorkomen en control van ziektes, ECDC

Symptomen

De patiënten vertonen symptomen zoals koorts, hoest en dyspnoe. De infectie kan leiden tot ongecompliceerde ziekte en milde tot ernstige pneumonie.
Bij mensen met een verzwakte weerstand of een chronische aandoenig kan het ziektebeeld ernstiger zijn, met bvb. acute respiratoire insufficiëntie of nierfalen. In zeldzame gevallen overlijden patiënten met comorbiditeit.

Voorzorgsmaatregelen

De wetenschappelijke vereniging Domus Medica lanceert een aantal efficiënte maatregelen om besmetting te voorkomen die ook in de eerstelijn kunnen toegepast worden:

  • In de wachtkamer kunnen we de aandacht voor het Wuhan-virus aangrijpen om de verspreiding van ook andere virussen te beperken door mondkapjes, papieren zakdoekjes, alcoholgel en een gesloten vuilnisbak klaar te zetten. Hang een bericht (zie bijlage) op waarin je de patiënten – en met name iedereen die hoest of niest, of koorts heeft – vraagt om een kapje over mond en neus aan te brengen en bij hoesten of niezen een papieren zakdoekje voor het kapje te houden, het doekje in de vuilnisbak te gooien en de handen te ontsmetten met alcoholgel. Tracht het aantal mensen dat de wachtkamer gebruikt te beperken en plaats de stoelen zover mogelijk uit mekaar. Poets en ontsmet de wachtkamer dagelijks en let daarbij op speelgoed, armleuningen en alle klinken, zeker van deur naar de praktijkruimte.
     
  • Wat de instrumenten betreft: ontsmet het membraan van je stethoscoop na auscultatie van een patiënt met tekens van een bovensteluchtweginfectie. Ook ander diagnostisch materiaal, zoals zuurstofsaturatie- of thermometer, moet worden ontsmet. Een klassieke koortsthermometer wordt voor gebruik ontsmet, in een plastic houdertje gedaan en aan de patiënt overhandigd voor axillaire of orale temperatuurmeting. Een oorthermometer gebruik je met plastic wegwerpkapjes. Bij bij een voorhoofdthermometer ontsmet je het contactpunt met de huid.
     
  • Persoonlijke bescherming is mogelijk door bij elke patiënt met symptomen van een luchtweginfectie een nieuw mondkapje en een veiligheidsbril te dragen. Wegwerphandschoenen en een wegwerpschort voor elke nieuwe patiënt bieden extra bescherming. Zoals altijd moet je voor en na het onderzoek van een patiënt je handen ontsmetten met alcoholgel.

 

Maatregelen bij mogelijk besmette patiënten

Lees het advies voor hoofdartsen in ziekenhuizen en het advies voor huisartsen dat door Sciensano werd overgemaakt aan de ziekenhuizen en de huisartsen.

Maatregelen die moeten worden toegepast bij elke patiënt die aan de definitie van een mogelijk geval van 2019-nCoV voldoet:

  1. Isoleer de patiënt en geef de patiënt een chirurgisch masker
  2. Neem maatregelen om het behandelende en verzorgende personeel te beschermen via de gebruikelijke standaard, “droplet” en “contact” procedures.
  3. Neem zo spoedig mogelijk contact op met de arts infectieziektebestrijding uit uw provincie. Deze zal samen met u het geval evalueren en over de te nemen maatregelen beslissen.

 

Telefoonnummers infectieziektebestrijding:

Interessante links

Sciensano: Nieuw Coronavirus (2019-nCoV) in Wuhan, China

FOD Volksgezondheid: veelgestelde vragen

Wereldgezondheidsorganisatie (WHO)

European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC)

Lees hier ook de folder van het ECDC: Advice to healthcare workers: management of patients with 2019-nCoV infection

Informatie voor reizigers op de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde

 
 
Deel dit bericht: 
Deel dit bericht

Lid worden

Hier vindt u alles wat uw lidmaatschap bij het Vlaams Artsensyndicaat inhoudt.

Ontdek hier uw lidmaatschap.