Medische verkiezingen 2018 – Programma BVAS - Punt 1 tot 5

1. Huisarts heeft centrale rol
2. Medebeheer van artsen
3. Betere veiligheid voor artsen
4. Een kwalitatieve opleiding met verbeterd sociaal statuut
5. Een degelijk eindeloopbaanbeleid

1. Huisarts heeft centrale rol

BVAS verdedigt de centrale rol en het leiderschap van de huisarts, in het bijzonder wat de zorg voor patiënten met een chronische ziekte betreft. In de BVAS-visie staat de huisarts aan het roer van het multidisciplinair netwerk dat zorg voor chronische patiënten aanbiedt en waarin ook artsen-specialisten, apothekers, verpleegkundigen, kinesitherapeuten en paramedici hun eigen expertise inbrengen. Wie anders dan de huisarts is expert in chronische zorg voor een veelheid van mogelijke aandoeningen?  Het is een illusie te geloven dat de aanpak van de chronisch zieken zou verbeteren door het introduceren van bureaucratie en door verwarring te creëren over de rol van eenieder.

Geef toe, u denkt zoals wij!

2. Medebeheer van artsen

BVAS is erin geslaagd om garanties af te dwingen over de strategische en operationele betrokkenheid van de artsen in het bestuur van de ziekenhuisnetwerken. Het medezeggenschap van de nieuwe medische raden van de netwerken wordt fors uitgebreid. Waar het vroeger tot conflicten en blokkeringen kwam omdat de artsen niet werden gehoord, moet er nu, door het vastgelegde consensusmodel, naar hen worden geluisterd.

Dankzij de BVAS blijven de bestaande afspraken over supplementen ook mogelijk op de forfaitaire honoraria voor laagvariabele zorg. Artsen behouden het recht om supplementen aan te rekenen op deze forfaitaire honoraria. Elke zorgverlener zal op objectieve manier geïnformeerd worden over zijn aandeel in de forfaitaire honoraria. De medische raad houdt toezicht.

Geef toe, u denkt zoals wij!

3. Betere veiligheid voor artsen

Artsen worden vaak met verbaal of fysiek geweld geconfronteerd. Ook psychisch geweld zoals chantage en seksueel geweld komen meer en meer voor, met name bij onze vrouwelijke collega’s. Dit moet stoppen. We vragen dat de overheid dringend campagnes bij het groot publiek opzet die oproepen tot meer respect voor zorgverstrekkers. We vragen een zerotolerance beleid voor agressie tegenover zorgverleners. Artsen die slachtoffer worden van agressie, moeten weten waar ze dit kunnen melden en op welk (psychologisch) opvangnet zij beroep kunnen doen.

Het overleg tussen parket en hulpverlening, met gedeeld beroepsgeheim, is een belangrijke realisatie van BVAS.

Maar de samenwerking mag niet beperkt blijven tot lokale initiatieven. Wij stellen onze knowhow ter beschikking om modelprotocollen tussen politie en huisartsen uit te werken. Om een kwaliteitsvolle zorgverlening te kunnen aanbieden, moeten we ons beroep kunnen uitoefenen in een veilige omgeving.

Geef toe, u denkt zoals wij!

4. Een kwalitatieve opleiding met verbeterd sociaal statuut

Met het oog op de dubbele lichting artsen die dit jaar doorstroomt naar de beroepsopleiding, is er nood aan meer stageplaatsen. Minister De Block versoepelde de erkenningsregels voor stagemeesters en kwam zo tegemoet aan een vraag van BVAS. Voor erkende stagemeesters wordt de weg geëffend om meer kandidaat-specialisten op te leiden. De erkende stagemeester die zijn stagecapaciteit wil uitbreiden, moet motiveren op welke wijze hij de kwaliteit van de opleiding kan blijven garanderen. Voor ons is het erg belangrijk dat alle pas afgestudeerde artsen de kans krijgen om een kwaliteitsvolle beroepsopleiding te volgen. Onder blijvende druk van de BVAS kwam de minister ook budgettair over de brug.

Tijdens hun jarenlange opleiding hebben huisartsen en artsen-specialisten in opleiding slechts een beperkte sociale bescherming. Deze jaren leiden bovendien niet tot een wettelijke pensioenopbouw. Een verbetering van het sui generis statuut van de artsen in opleiding blijft dan ook een BVAS-prioriteit.

Geef toe, u denkt zoals wij!

5. Een degelijk eindeloopbaanbeleid

BVAS zet zich actief in voor een degelijk eindeloopbaanbeleid. We hebben reeds bekomen dat artsen na pensioenleeftijd hun activiteit onbeperkt mogen blijven uitoefenen. Op onze vraag wordt een regeling uitgewerkt om hun RIZIV-sociaal statuut te vrijwaren. Collega’s ouder dan 62 jaar kunnen – indien zij dit wensen – gebruik maken van het uitdoofbeleid m.b.t. het verplicht elektronisch voorschrijven van geneesmiddelen. Oudere collega’s moeten zo lang ze willen hun beroep kunnen uitoefenen. Hun ervaring en inzet is immers onmisbaar voor onze gezondheidszorg.

Geef toe, u denkt zoals wij!

 

Ga naar actiepunten 6 tot 10

Ga naar actiepunten 11 tot 15

Ga naar actiepunten 16 tot 20

terug

 
 
Deel dit bericht: 
Deel dit bericht

Lid worden

Hier vindt u alles wat uw lidmaatschap bij het Vlaams Artsensyndicaat inhoudt.

Ontdek hier uw lidmaatschap.

Lees ook