Artsen die praktijk sluiten, hebben recht op vervangingsinkomen

20.03.2020

Artsen die hun praktijk sluiten om alleen nog dringend noodzakelijke zorg te bieden, hebben recht op vervangingsinkomen.

Artsen en andere zelfstandige zorgberoepen die tijdens de coronacrisis beslissen om alleen nog tussen te komen voor dringend noodzakelijke zorg en hun praktijk sluiten voor niet-dringende medische activiteiten, kunnen genieten van een maandelijks vervangingsinkomen.

Dat heeft minister voor Middenstand en Zelfstandigen Denis Ducarme beslist op aandringen van UNIZO en de Federatie Vrije Beroepen (FVB). BVAS is in de FVB vertegenwoordigd door haar Vlaamse vleugel, het Vlaams Artsensyndicaat. Het ministerieel besluit van Ducarme past in de maatregelen van de Veiligheidsraad om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Voor de maanden maart en april kunnen onder meer zelfstandige artsen genieten van het overbruggingsrecht voor zover ze hun niet-dringende activiteiten volledig stopzetten gedurende ten minste 7 opeenvolgende dagen per maand. Ze hebben dan recht op een maandelijks vervangingsinkomen van € 1.291,69 (€ 1.614,10 bij gezinslast) en behouden ook hun rechten in de ziekte- en invaliditeitsverzekering.

De artsen en paramedici die door de vrijwillige stopzetting van hun praktijk voor niet-dringende gevallen moeilijkheden ondervinden bij de betaling van hun sociale bijdragen, kunnen vrijstelling of uitstel van hun sociale bijdragen vragen. Dat kan via een vereenvoudigd aanvraagformulier via uw sociaal verzekeringsfonds.

BVAS en het Vlaams Artsensyndicaat zijn tevreden met het bereikte resultaat en danken UNIZO en FVB voor hun inspanningen om dit overbruggingsrecht te realiseren.

Dr. Philippe Devos, Voorzitter BVAS
Dr. Marc Moens, Erevoorzitter BVAS en voorzitter Vlaams Artsensyndicaat

Een overzicht van steunmaatregelen voor zelfstandigen vindt u hier terug.

 
Deel dit bericht: 
Deel dit bericht