BVAS bezorgd over quasi monopolie op huisartsensoftware (Persbericht BVAS)

07.03.2018

De BVAS onderschrijft de stellingname van het ‘Collège de Médecine Générale’ tegen het quasi monopolie van Corilus in de medische software. We delen hun ongerustheid over de mogelijke gevolgen voor de privacy en het medisch beroepsgeheim. De BVAS is ook bezorgd over de forse prijsstijgingen die vanaf dit jaar gelden.

Door opeenvolgende overnames heeft het Belgisch-Nederlandse bedrijf Corilus een quasi monopolie verworven in de sector van de medische software. Gebruikers van opgekochte softwarepakketten moeten verplicht overschakelen naar de software van Corilus, dat aankondigt de medische data in ‘the cloud’ op te slaan. De BVAS wil harde garanties dat de privacy en het medisch beroepsgeheim te allen prijze beschermd worden.

De monopoliepositie stelt Corilus ook in staat om de prijzen fors te verhogen. Vanaf januari 2018 betalen huisartsen 37% meer voor hun medische software. Een ‘putsch’ die terecht verontwaardigde reacties teweegbrengt bij Vlaamse en Franstalige huisartsen. De BVAS veroordeelt elk misbruik van een monopolie maar blijft gehecht aan de principes van de vrije markteconomie. Het zou erger zijn mochten de ziekenfondsen of de overheid eigen softwarepakketten bouwen, en het gebruik ervan opleggen aan de artsen.

Dr. Marc Moens, voorzitter BVAS

 
Deel dit bericht: 
Deel dit bericht