Coronacrisis: minister vergeet extramurale artsen-specialisten in te zetten

16.03.2020

Aanbevelingen voor extramurale artsen-specialisten

In het noodplan voor de aanpak van de coronapandemie heeft de overheid een belangrijke beroepsgroep over het hoofd gezien: de artsen-specialisten die buiten het ziekenhuis werken hebben tot nog toe geen officiële richtlijnen gekregen. BVAS vraagt hen om beschikbaar te zijn voor het geval ziekenhuizen hun hulp nodig hebben.

Vreemd genoeg lijkt minister De Block vergeten te zijn dat er naast huisartsen en ziekenhuisspecialisten nog een belangrijke groep van artsen bestaat: die van de extramurale artsen-specialisten. Ze komen niet voor in het noodplan voor de bestrijding van de coronapandemie.

In afwachting dat de regering hen bij het noodplan betrekt, zet de BVAS alvast een aantal voorlopige aanbevelingen op een rijtje. Ze kunnen in functie van het verloop van de uitbraak van het coronavirus aangepast kunnen worden.

Aanbevelingen voor de extramurale artsen-specialisten: 

  • In de eerste plaats is het belangrijk dat u zich beschikbaar stelt voor ziekenhuizen die uw hulp nodig hebben als hun maximale capaciteit is bereikt of als het aantal zieke artsen te hoog oploopt. Wij nodigen u uit om contact te nemen met de medisch directeur van het ziekenhuis waar u vandaag meestal mee samenwerkt. Op korte termijn zal alle hulp welkom zijn.
  • Tijdens de periode dat de ziekenhuizen uw hulp nog niet nodig hebben, kunt u de consultaties voortzetten, maar neem daarbij de volgende voorzorgsmaatregelen in acht: 
    • Maak zoveel mogelijk gebruik van teleconsultatie en vermijd interpersoonlijk contact; 
    • Ontvang patiënten alleen op afspraak als u de reden voor de consultatie kent;
    • Ontvang in uw kabinet alleen de patiënten van wie de zorg niet langer dan 6 weken kan worden uitgesteld (alleen spoedeisende zorg);
    • Weiger patiënten te zien met verdenking van een luchtweginfectie (hoest, koorts of rhinitis, enz.);
    • Vermijd het om twee patiënten in de wachtkamer te hebben tenzij een afstand van meer dan 2 meter tussen twee patiënten gegarandeerd kan worden.
    • Zorg voor grondige desinfectie van de oppervlakken die door de patiënt worden aangeraakt vooraleer u de volgende patiënt binnenlaat (en laat daarom voldoende tijd voor desinfectie tussen twee patiënten);
    • Door het huidige massale tekort is het noodzakelijk om het gebruik van maskers uitsluitend voor dringende ziekenhuisgevallen voor te behouden. Als u vindt dat het risico te groot is, stop dan de raadplegingen.

Dr. Philippe Devos
Voorzitter BVAS

 
Deel dit bericht: 
Deel dit bericht