Geen billijke vergoeding voor muziek in wachtkamer

31.03.2020

Heeft  u recent een factuur van Unisono heeft ontvangen? Dan bent u als arts de billijke vergoeding niet verschuldigd, maar u moet wel reageren.

Unisono is een samenwerking van de beheersvennootschappen Sabam, PlayRight en SIMIM. Sinds 1 januari 2020 kan u met dit platform via één licentie het gebruik van muziek, theaterwerken, audiovisuele werken, e.d.m. regelen.

In uw factuur wordt naast de auteursrechten ook de billijke vergoeding aangerekend voor muziek die u in uw wachtkamer afspeelt. De auteursrechten staan hier niet ter discussie en dient u te betalen. De aanrekening van de billijke vergoeding voor muziek in de wachtkamer bent u als arts echter niet verschuldigd. Reeds enkele jaren geleden hebben we u gemeld dat u geen billijke vergoeding meer verschuldigd bent voor de muziek die u in uw wachtkamer afspeelt. U kan het artikel "Geen billijke vergoeding meer voor muziek in wachtkamer" (Bron: Belga, 08/04/2013) hier raadplegen.

In de rubriek veelgestelde vragen op de website van www.unisono.be stelt men dat vrije beroepers, waaronder artsen, geen billijke vergoeding zijn verschuldigd voor het spelen van muziek in hun wachtruimte wanneer ze voldoen aan volgende voorwaarden:

  1. U moet een beoefenaar van een vrij beroep zijn;
  2. De muziek is hoorbaar door uw interventie;
  3. Er is sprake van een relatief vast patiëntenbestand;
  4. Er zijn slechts een beperkt aantal patiënten op hetzelfde moment aanwezig in de praktijk of wachtruimte;
  5. U beoogt geen winstoogmerk door het spelen van muziek.

 

Voldoet uw praktijk aan deze vijf voorwaarden?
Mail dan zo snel mogelijk Unisono op volgend adres: music@unisono.be.

Vergeet daarbij zeker niet het factuurnummer en uw klantennummer te vermelden. Deze staan duidelijk vermeld op de factuur.

Unisono zal u hierop snel verder te woord staan en zal voorstellen om een creditnota aan u over te maken.

 
Deel dit bericht: 
Deel dit bericht