Probleem Medidoc-labocodes

11.04.2019

Er werd recent een probleem vastgesteld in de lijst van Medidoc-labocodes. Zoals u wellicht weet, worden deze lijsten door verschillende medische IT-systemen gebruikt om analyseverslagen uit te wisselen tussen het labo en de behandelende arts.

Voor labo’s die gebruikmaken van de Medidoc-lijst, heeft Corilus een aantal maatregelen voorzien. Ze zetten met onmiddellijke ingang 2 codes stop en introduceren 2 nieuwe codes. In de loop van de volgende dagen nemen ze telefonisch contact op met de labo's om de hieronder vermelde nieuwe codes correct in gebruik te helpen nemen.

De codes
De codes 63121H.A en 63121J.A mogen niet langer gebruikt worden.

De nieuwe codes zijn:

Code Omschrijving Omschrijving (geldig in beide landstalen)
63380C.A 1 Chlamydia (PCR)
63380G.A 1 Neisseria gonorrhoeae (PCR)

Opgelet: bij gebruik van de oude codes kan er in zeer uitzonderlijke omstandigheden mogelijk een foute diagnose gesteld worden, waarbij de aandoeningen gonorroe en chlamydia worden omgewisseld.

Mogelijke impact
Corilus heeft vastgesteld dat 2 labocodes omgewisseld worden bij omzetting naar de andere landstaal. Het probleem doet zich alleen voor als een arts het laboverslag in een andere taal raadpleegt dan de taal die door het labo gebruikt werd. Als de arts zich baseert op de papieren versie van het laboverslag of het online platform van het labo, kan de fout zich niet voordoen.

Gezien de specifieke taalcontext waarin de omwisseling kon gebeuren, is het aantal labo’s dat een risico loopt een andere diagnose te hebben doorgegeven, zeer beperkt.

Voor patiënten met chlamydia, die de diagnose van gonorroe kregen, is de behandeling naar alle waarschijnlijkheid correct verlopen. De standaardbehandeling tegen gonorroe omvat namelijk de antibiotica die ook chlamydia bestrijden1.

Voor de patiënten met gonorroe is de kans groot dat de arts op basis van het algemene ziektebeeld heeft vastgesteld dat de symptomen niet overeenkwamen met het laboverslag.

Corilus vond het erg belangrijk om alle labo’s meteen te informeren, ook al is het risico op een verkeerde diagnose erg klein. Corilus schat het mogelijke aantal op minder dan 10 gevallen in België in het voorbije jaar.

Heeft u verder nog vragen, neem dan contact op met de medische adviseurs van Corilus op het nummer
09/325.87.60 of stuur een e-mail aan qc@corilus.be.

1 Bron: ‘Richtlijn infectieziekten Vlaanderen – gonorroe’ van het Agentschap Zorg & Gezondheid
(https://www.zorg-en-gezondheid.be/richtlijn-gonorroe)
 
Deel dit bericht: 
Deel dit bericht