Prof. Greta Dereymaeker verkozen tot Specialist van het Jaar (Artsenkrant)

28.11.2018

Prof. Greta Dereymaeker is Specialist van het Jaar 2018.

Orthopedisch chirurg Greta Dereymaeker werd door haar collega's/artsen verkozen tot Specialist van het Jaar 2018, een referendum georganiseerd door Artsenkrant en het Verbond der Belgische Specialisten (VBS). De prijs werd zaterdag 24 november in de Koninklijke Bibliotheek van België uitgereikt door federaal minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block. 

In 1977 behaalde Greta Dereymaeker als eerste vrouw aan de KU Leuven het diploma van orthopedisch chirurg. Internationaal is professor Dereymaeker een van de leidende specialisten in voet- en enkelproblemen. Zij was ook de eerste voorzitter van de Europese Vereniging voor Voet- en Enkelchirurgie (EFAS). Naast haar activiteiten in Leuven heeft Greta Dereymaeker op tientallen missies in Afrika en Azië om en bij de 1.500 jonge patiënten met klompvoeten geopereerd. Ze is vandaag één van de laatste chirurgen in België die deze procedures nog beheerst. Klompvoeten komen ook in Europa voor - circa 2 op 1000 - maar worden er nu zo snel mogelijk na de geboorte niet-operatief behandeld, terwijl dat in de derde wereld niet het geval is. 

In 2003 kreeg Greta Dereymaeker een leerstoel aangeboden. De leerstoel baron Berghmans-Dereymaeker stimuleert fundamenteel onderzoek binnen het departement biomechanica van de KULeuven met als doel een beter inzicht in de voetfunctie te verkrijgen om meer verfijnde diagnoses te stellen en doelgerichter te behandelen. 

Aan de verkiezing tot Specialist van het Jaar is een geldsom van 7.500 euro verbonden. De Prijs werd dit jaar voor de tweede keer ingericht. Greta Dereymaeker volgt oogchirurg Piet Noë op die in Rwanda een oogziekenhuis heeft opgericht. 

Bron: Artsenkrant

 
Deel dit bericht: 
Deel dit bericht