Tarievenakkoord van 1 jaar het hoogst haalbare

17.12.2019

Deze week vergaderen de tenoren van de medicomut in principe tot de finish.  Een eerste bijeenkomst afgelopen maandag leverde nog niet al te veel concrete resultaten op.

Het Nationaal Akkoord Artsen-Ziekenfondsen 2020 is een feit. Vanmorgen om 3u werd het nieuwe akkoord ondertekend. Meer nieuws verneemt u later vandaag.

 

Het vervolg staat  op woensdag gepland. Enkele beschouwingen van Bvas-voorzitter Philippe Devos. Reinier Hueting (ASGB/Kartel) wenst voorlopig een radiostilte in acht te nemen om de sereniteit van de debatten niet te verstoren.

Vooreerst is het zo klaar als een klontje dat in deze situatie, in volle regeringsvorming en met tal van onzekerheden over wie de volgende federale gezondheidsminister wordt, een akkoord voor één jaar het hoogst haalbare is, meent dr. Devos. Voor de Bvas staat op het verlanglijstje een extra financiële impuls voor de consultaties, de intellectuele prestaties, een injectie voor de revalidatiesector (15 miljoen gespreid over drie jaar) en steun voor de ASO’s. Ook de kinderartsen verdienen een herwaardering. Er circuleert een voorstel om de raadpleging voor kinderen jonger dan 7 te doen stijgen met 13%, wat ruim 5 miljoen extra zou betekenen.

Telematicapremie

Een informaticapremie naar het voorbeeld van wat huisartsen krijgen, streven de specialisten ook al geruime tijd na. Stel dat die premie 500 euro zou bedragen voor bijna 20.000 specialisten, dan is daarvoor een bedrag van om en bij de 10 miljoen nodig. Philippe Devos beseft dat dit in deze tijden waarin de broeksriem moet worden aangehaald, geen sinecure is. Vooral omdat het concept van die premie nog niet helemaal gefinetuned werd. Is bijvoorbeeld dezelfde premie aangewezen voor specialisten in als buiten het ziekenhuis? De eersten kunnen sowieso putten uit het Budget Financiële Middelen. Hoe moet verder het onderscheid worden gemaakt tussen de diverse specialismen? Wellicht vraagt dat alles eerst nog wat studiewerk.

De accrediteringshervorming zit er eveneens aan te komen, maar bevat nog tal van vraagtekens. “Het portfolio hoort daar ook toe en wordt zo goed als onvermijdelijk, we hebben geen keuze”, antwoordt de Bvas-voorzitter. “We zullen deze kwaliteitswet in de praktijk moeten brengen, maar daarvoor ontbreekt ons momenteel wel een cruciaal element: een minister!” (lacht).

'Niet te snel investeren in 'stenen''

Dr. Devos beklemtoonde eerder al dat zijn syndicaat de vrije keuze wil laten voor de huisarts: wachtpost, of wachtdienst zelf organiseren. "We zijn geenszins tegen het concept van de wachtpost, maar we moeten de kringen niet dwingen om overhaast te investeren in 'stenen'. Vooral omdat de hervorming van het ziekenhuislandschap - we hebben het hier over een mogelijke verdwijning van een derde van de spoeddiensten binnen drie jaar - de kaarten zal herschudden qua oordeelkundige locatie van de posten.

In de wandelgangen vernamen we tevens dat een pre-anesthesieraadpleging tot de discussiestof behoort en ook de teleconsultatie dermatologie zou haar beslag moeten krijgen, maar het is lang niet zeker dat hierover al knopen worden doorgehakt.

Bron: De Specialist

 
Deel dit bericht: 
Deel dit bericht