Collegae, gebruik voorlopig het eAttest niet (meer)! (Persbericht BVAS)

21.03.2018

Het eAttest heeft geen enkele bewijskracht naar de fiscus.

De BVAS roept de huisartsen daarom dringend op om geen gebruik (meer) te maken van het eAttest tot er een waterdicht controlesysteem is. Werk voorlopig verder met of schakel terug over naar de papieren getuigschriftenboekjes, is de boodschap. 

Sinds 6 februari kunnen huisartsen hun getuigschrift voor verstrekte hulp elektronisch doorsturen naar het ziekenfonds van de patiënt die contant betaalt. De patiënt wordt sneller terugbetaald en de arts is verlost van een stuk papierwerk, zo meldde minister De Block. Maar waar de overheid niet aan gedacht heeft bij de invoering van het eAttest, is het fiscale aspect.

In tegenstelling tot de vroegere, genummerde getuigschriftenboekjes, blijkt het elektronisch getuigschrift geen waterdicht systeem om inkomsten te staven bij de fiscus. Het eAttest gaat terug op een geïnformatiseerde prestatietabel, maar dergelijke Excel-tabel kan gemakkelijk gemanipuleerd worden. De BVAS adviseert alle huisartsen om voorlopig terug te keren naar het oude systeem van papieren boekjes. De BVAS wil niet dat huisartsen zich problemen met de fiscus op de nek halen.

Een sluitende oplossing voor de fiscaliteit van het eAttest wordt ten vroegste op 23 april verwacht, als de commissie artsen-ziekenfondsen opnieuw bijeenkomt.

Dr Marc Moens, Voorzitter BVAS

 
Deel dit bericht: 
Deel dit bericht