• Ons aanbod voor artsen in opleiding

  Heb je de Startersgids voor artsen in opleiding 2022 nog niet besteld? Vraag dan hier jouw GRATIS exemplaar aan.

  Om kennis te maken met het Vlaams Artsensyndicaat bieden we jou graag ons Startersaanbod.
  Voor € 30 (i.p.v. € 50) word je lid van ons syndicaat tot eind 2023.
  Dan ondervind je zelf wat wij voor jou kunnen betekenen.
  Geïnteresseerd? Klik hier voor ons Startersaanbod.
   

Artsen rekenen op apothekers voor levering Covid-19-vaccins

27.09.2021

De huisartsen staan klaar om patiënten die dat willen in hun praktijk te vaccineren tegen het coronavirus. Voorwaarde is wel dat ze de vaccins niet zelf moeten ophalen.

BVAS heeft nota genomen van de methode die wordt overwogen voor de levering van coronavaccins aan artsen. Zij zullen verplicht zijn de vaccins te bestellen bij vaccinatiecentra of erkende apotheken voor het ontdooien van de flesjes en zich persoonlijk te verplaatsen om de levering in ontvangst te nemen.

Deze methodologie lijkt ons niet geschikt om toe te passen in de huisartsgeneeskunde. Van artsen verlangen dat zij in hun werktijd de levering van een vaccin organiseren, zal hen niet motiveren om aan de slag te gaan met de vaccinatie tegen het coronavirus.

Het is nu aangetoond dat het vaccin een maand bewaard kan worden bij 8° en zes uur bij 25°. BVAS stelt daarom voor dat alle apothekers de mogelijkheid krijgen om via hun gebruikelijke distributienetwerk injectieflacons met vaccins te verkrijgen en de injectiespuit met het vaccin mee te geven aan de patiënt die het vaccin bij hen heeft besteld, op vertoon van een voorschrift van hun arts. Net zoals dat het geval is voor eender welk ander vaccin.

Als alternatieve oplossing stelt BVAS voor dat de apothekers de vaccins in een koelbox aan de huisartsen laten bezorgen via hun gebruikelijke koerierdiensten en dat de artsen kunnen kiezen of ze flacons met zes doses of klaargemaakte injectiespuiten willen ontvangen.

Wij zijn ervan overtuigd dat dit de enige manier is om een reële verhoging van de vaccinatiegraad te bereiken voor patiënten die willen dat hun arts hen vaccineert.

Dr. Dirk Scheveneels, namens de Nederlandstalige huisartsen van BVAS
Dr. Nicole Van Nieuwenhuyse, namens de Franstalige huisartsen van BVAS
 

 
Deel dit bericht: 
Deel dit bericht