BVAS neemt aanstoot aan pleidooi voor substitutierecht apothekers

29.10.2019

In La Libre Belgique houdt Jean-Paul Knaepen, afgevaardigd bestuurder van de apothekerscoöperatie EPC Familia, een onverholen pleidooi voor het toekennen van het substitutierecht aan apothekers. De BVAS vraagt zich af of hij het standpunt van alle apothekers vertolkt.

La Libre Belgique1 publiceerde zaterdag een interview met Jean-Paul Knaepen, de topman van EPC Familia, een Waalse coöperatieve onderneming die 100 apotheken uitbaat. Hij geeft er zijn visie over de maatschappelijke rol van de apotheker, die volgens hem vandaag louter ‘uitvoerder van voorschriften’ is. Dat moet evolueren. Knaepen vindt dat het vanuit maatschappelijk standpunt interessant zou zijn om de apotheker het recht te verlenen om het voorschrift van de arts te substitueren.

De argumenten die hij daarvoor aanreikt, zijn hemeltergend. De rol van de apotheker moet evolueren, zegt hij, “omdat de artsen niet steeds een geactualiseerde kennis hebben van geneesmiddelen, sommigen schrijven dingen voor die uiteindelijk zelfs niet meer op de markt zijn.” De BVAS vraagt zich af wat hij hiermee bedoelt. Dat artsen geneesmiddelen voorschrijven die tijdelijk niet beschikbaar zijn? Of dat hun kennis over geneesmiddelen niet up to date is, wat een choquerende uitspraak is.
Volgens Knaepen moet de apotheker de mogelijkheid krijgen om “de vraag van de patiënt te beantwoorden in functie van zijn noden”. Als de apotheker substitutierecht zou hebben, “dan zou de patiënt beter bediend worden en toegang hebben tot een goedkoper geneesmiddel.”

De BVAS reageert verbolgen op dit standpunt dat beledigend is voor alle artsen. We accepteren dat apothekers complementair aan artsen kunnen werken, maar het is geenszins aanvaardbaar dat ze zich in de plaats van de artsen stellen. Het komt aan de arts toe om een diagnose te stellen en een behandeling te starten in functie van de medische noden van de patiënt.

De BVAS vraagt zich af of alle apothekers de mening van de heer Knaepen zijn toegedaan. Of gaat het om een lapsus van de topman van EPC Familia?

Dr. Philippe Devos, Voorzitter BVAS
 

1: « Quand Maggie De Block est arrivée, elle a dit aux pharmaciens : ‘Soyez contents d’exister encore…’ », La Libre Belgique, samedi 26 octobre 2019, p. 29
 
 
Deel dit bericht: 
Deel dit bericht