BVAS steunt telegeneeskunde, maar is bezorgd over Proximus-app Doktr

21.05.2021

BVAS steunt al jaren de ontwikkeling van telegeneeskunde. De komst van een nieuwe app die deze ontwikkeling mogelijk maakt, kan alleen maar worden toegejuicht. Daarom had BVAS de app Doktr die Proximus deze week op een persconferentie voorstelde, in eerste instantie goedgekeurd. Tot we nadien vaststelden hoe Proximus zich het gebruik van deze app voorstelt… We zijn niet bereid om onze medische kwaliteitsnormen in de uitverkoop te doen.

Zoals bij alle technologische innovaties is het product vaak minder belangrijk dan het gebruik dat ervan wordt gemaakt. Nucleaire technologie kan kanker genezen, maar kan ook worden gebruikt om bommen te maken. Daarom is BVAS ervoor gewonnen om een duidelijk kader vast te leggen voor het gebruik van digitale geneeskunde.

Bedoeling is alle patiënten hetzelfde hoge niveau van medische kwaliteit te garanderen, ongeacht of de behandeling gebeurt tijdens een reëel, fysiek contact met hun arts, of tijdens een virtueel contact. Voor BVAS is het daarom van essentieel belang te kunnen overschakelen naar een reële consultatie met dezelfde arts als een onderzoek van de patiënt nodig is.

De afstand van het virtuele gesprek moet gecompenseerd worden door de nabijheid van de relatie tussen de patiënt en de behandelende arts. Behalve in specifieke situaties (preoperatief overleg met een anesthesist, enz.) is BVAS van mening dat een teleconsultatie alleen mogelijk is als de arts en de patiënt elkaar al kennen. Het door Proximus voorgestelde gebruik van een teleconsultatie met een onbekende arts voldoet dan ook niet aan de kwaliteitsnormen die de Belgische patiënten verdienen.

Proximus maakt gebruik van de RIZIV-terugbetaling van 20 euro voor een advies op afstand. Dit strookt niet met het beoogde gebruik van deze terugbetaling die tijdens de eerste coronagolf tot stand kwam om een follow-up van bekende patiënten te verzekeren en niet om onbekende patiënten te “ontdekken”.

BVAS steunt elke tool die telegeneeskunde toegankelijker maakt. Maar BVAS is niet bereid om haar medische kwaliteitsnormen in de uitverkoop te doen. We blijven waakzaam toezien op het juiste gebruik van een technologie die, mits goed doordacht, veelbelovend is.

Dr. Philippe Devos
Voorzitter BVAS
 
 

 
Deel dit bericht: 
Deel dit bericht