BVAS vraagt aandacht voor unieke positie van de huisarts

19.05.2022

De ‘Wereld Huisartsen Dag’ is voor BVAS aanleiding om stil te staan bij de unieke positie van de huisarts, die meer waardering verdient. De uitholling van het beroep moet stoppen.

De Wereldorganisatie van huisartsen (WONCA) heeft 19 mei uitgeroepen tot ‘Wereld Huisartsen Dag’ om aandacht te vragen voor het nobele en belangrijke beroep van huisarts. BVAS feliciteert vandaag alle huisartsen en roept daarbij op tot meer waardering voor hun essentiële en unieke positie, die helaas steeds meer onder druk staat.

Hoe kwetsbaar de positie van de Belgische huisartsen is, werd pijnlijk duidelijk tijdens de Covid-19-crisis. Van het testbeleid over de contacttracing tot de hele aanpak van de vaccinatiecampagne was er één constante: huisartsen werden niet betrokken. Het beleid faalde en het waren de huisartsen die de brokken moesten ruimen. De administratieve overlast bereikte een ongekend hoogtepunt, ten koste van de zorg voor patiënten.

Het overhevelen van typische huisartsentaken, zoals vaccinatie, naar andere zorgberoepen draagt ook bij tot de devaluatie van het huisartsenberoep. Dit moet stoppen! BVAS put alle juridische middelen uit om de vaccinatie in handen van de huisartsen te houden.

Maar niet alleen de inhoud van het beroep verdient een herwaardering. Het tarief voor de raadpleging wordt opgetrokken tot 30 euro tegen einde 2024, wat neerkomt op een jaarlijkse verhoging van 2,5%. En ook de beschikbaarheidshonoraria worden verhoogd. Twee punten waar BVAS sterk op aangedrongen heeft. Maar de huidige inflatie zet ons aan om werk te maken van een meer substantiële herwaardering.

Dr. Luc Herry,
Voorzitter BVAS
 

 
Deel dit bericht: 
Deel dit bericht