Collega’s, laten we samen vechten!

18.03.2020
Collega’s, laten we samen vechten!

Dr. Philippe Devos, voorzitter BVAS, spreekt alle artsen moed in. 

Als voorzitter van de BVAS richt Dr. Philippe Devos zich in een brief tot alle artsen. “Deze ziekte rolt als een pletwals over alle landen heen. We moeten solidair zijn en snel en eensgezind handelen, als een leger.” 

Beste collega’s,

We staan aan de vooravond van de donkerste periode in de geneeskunde sinds de Tweede Wereldoorlog. Wat we vandaag meemaken is nog maar het begin, de experten van de overheid hebben dat al vaak herhaald.

Veel beroepen zullen de komende weken van cruciaal belang zijn om het verlies aan mensenlevens te beperken en de stabiliteit van ons land te handhaven. Als burgers zullen we allemaal offers moeten brengen, grote of kleine. De medische wereld, vertegenwoordigd door de BVAS, wil iedereen bedanken die de strijd met deze plaag aangaat.

We hebben geneeskunde gestudeerd met één ideaal in gedachten: lijden verlichten en levens redden. Dit ideaal wordt binnenkort op de proef gesteld. In het hele land zijn onze collega's vastbesloten om de strijd aan te gaan. Dat is nodig.

De regering nam ongeziene en historische maatregelen om de overbelasting van ons gezondheidssysteem tot een minimum te beperken. Deze inspanning moet worden volgehouden. Het is uiterst belangrijk dat alles in het werk gesteld wordt om het beschermingsmateriaal dat we nodig hebben zo snel mogelijk te leveren.

Van bij het begin van deze crisis kijkt de BVAS waakzaam toe of de regering adequaat gehoor geeft aan de noden van de zorgverleners. We werken hier elke dag aan verder, achter de schermen en in de media.

Deze ziekte rolt als een pletwals over alle landen heen. We zullen solidair moeten zijn en snel en eensgezind handelen, als een leger. We zullen onze verbeelding moeten gebruiken en informatie delen. Op het terrein zie ik initiatieven ontstaan om ideeën uit te wisselen en met elkaar te delen.

Vooral het medisch personeel zal getroffen worden omdat gemiddeld 50% van het personeel besmet zal raken. In sommige risico-afdelingen zal dat percentage nog hoger liggen. Velen zullen ziek worden, vooral omdat het nog steeds onzeker is of er tot aan het einde van de crisis voldoende beschermingsmateriaal beschikbaar zal zijn. Laten we onszelf niets wijsmaken, sommigen van ons zullen sterven in de uitoefening van ons beroep. We zijn ons daar allemaal van bewust.

De bevolking rekent op ons en onze collega's zorgverleners om zoveel mogelijk levens te redden. Uw getuigenissen van de afgelopen 15 dagen hebben me laten zien dat ondanks het gevaar en de fysieke en morele uitputting die ons te wachten staan, de artsen vastberaden zijn om trouw te blijven aan hun roeping.
 
Namens de BVAS wil ik u allen bedanken voor uw moed en zelfopoffering. Ik wens u het beste voor de toekomst.

Laten we samen vechten!

Dr. Philippe Devos, voorzitter BVAS
 

 
Deel dit bericht: 
Deel dit bericht