• Ons aanbod voor artsen in opleiding

  Heb je de Startersgids voor artsen in opleiding 2022 nog niet besteld? Vraag dan hier jouw GRATIS exemplaar aan.

  Om kennis te maken met het Vlaams Artsensyndicaat bieden we jou graag ons Startersaanbod.
  Voor € 30 (i.p.v. € 50) word je lid van ons syndicaat tot eind 2023.
  Dan ondervind je zelf wat wij voor jou kunnen betekenen.
  Geïnteresseerd? Klik hier voor ons Startersaanbod.
   

COVID-19: brief van Hospital & Transport Surge Capacity Comité m.b.t. omikron

11.01.2022

Mededeling van het Hospital & Transport Surge Capacity Comité (HTSCC) rond Omikron

Het Hospital & Transport Surge Capacity Comité (HTSCC) heeft onlangs een brief ter attentie van de ziekenhuizen inzake COVID-19 –communicatie Omikron gepubliceerd. De omzendbrief is verzonden naar de directie en de hoofdarts. Deze richtlijnen zijn van toepassing op de algemene en universitaire ziekenhuizen en worden – ter info – bezorgd aan de revalidatieziekenhuizen en de psychiatrische ziekenhuizen.

De ziekenhuiscijfers zijn de afgelopen weken gedaald maar, ten gevolge de nieuwe omikron-variant, stijgen de epidemiologische cijfers al opnieuw en heel snel. De predictiemodellen met betrekking tot het effect van Omikron op het aantal hospitalisaties en ICUopnames blijven zeer uiteenlopend en, op dit ogenblik zelfs totaal onvoorspelbaar voor wat ICU betreft.

De snel evoluerende epidemiologische besmettingsgolf zal, zelfs met een beperkt risico op hospitalisatie en ICU-opname, dus bijkomende druk op het ziekenhuissysteem veroorzaken. Dit met 600 tot meer dan 1 200 nieuwe hospitalisaties per dag, en een COVID bezetting binnen het beddenhuis van 4 500 tot meer dan 9 000 COVID patiënten.

Zeer grote waakzaamheid en opvolging van de globale beschikbare ziekenhuiscapaciteit blijft de komende dagen/weken dan ook meer dan aan de orde. Deze opvolging vraagt vanaf vandaag dat het Comité, maar ook elk ziekenhuis individueel de 3 mogelijke scenario’s voorbereidt voor wat betreft Business Continuity Plan en zorgorganisatie, met oog voor:

 • personeelsbeschikbaarheid en personeelsuitval
 • regulatie van de patiëntenstroom (IN-, DOOR- en UIT- stroom)
 • samenwerking met de bevoegde en lokale autoriteiten

 

Het Comité werkt binnen dit alles aan een aantal ondersteunende richtlijnen en maatregelen en zal deze op zeer korte termijn opleveren.

Gezien de voorspelde moeilijk situatie de komende weken, is het Comité van oordeel dat fase 1B van het Surge Capapcity Plan verder van toepassing moet blijven.

U kan de volledige brief van het HTSCC d.d. 06.01.2022 hieronder raadplegen.

 

 

 
Deel dit bericht: 
Deel dit bericht