COVID-19: mondmaskerdracht in de zorg

24.03.2023

Drie beheersniveaus voor alle respiratoire ziektes

De Interministeriële Conferentie Volksgezondheid (IMC) besliste onlangs om de aanbevelingen over het dragen van mondmaskers in de zorgsector te verbinden met drie niveaus van de epidemiologische situatie voor alle respiratoire ziektes:

  1. Niveau 1: de epidemiologische situatie is onder controle. In dit niveau zijn geen mondmaskers aanbevolen, tenzij bij patiënten met symptomen van een luchtweginfectie en bij immuungedeprimeerde patiënten.
  2. Niveau 2: toenemende circulatie van respiratoire pathogenen (ziekteverwekkers van de luchtwegen) dat mogelijks leidt tot een druk op het gezondheidszorgsysteem. In dit niveau worden mondmaskers aanbevolen bij interactie tussen zorgverlener en patiënt. Het gaat hier om een gericht gebruik van de mondmaskers om zorggerelateerde overdracht van een virus naar patiënten te voorkomen. We bevinden ons vandaag op dit niveau.
  3. Niveau 3: hoge circulatie van pathogenen met mogelijke overbelasting van het gezondheidszorgsysteem. Mondmaskers worden hier aanbevolen voor iedereen tewerkgesteld in de zorgsector en in het geheel van zorginstellingen waaronder ook de administratieve en logistieke ruimtes om de continuïteit in de gezondheidszorg te beschermen.

 

Het beheersniveau waarin we ons bevinden wordt wekelijks gepubliceerd in het wekelijks epidemiologisch bulletin van Sciensano.

Volgens de laatste evaluatie van de epidemiologische situatie van de RAG zit België op beheersniveau 2 met een toename van de viruscirculatie en de ziekenhuisindicatoren.

U vindt het wekelijks epidemiologisch bulletin van Sciensano hier terug.

 
Deel dit bericht: 
Deel dit bericht