Doktersbashing door Zorgnet-Icuro heeft averechts effect

08.02.2023

Margot Cloet, gedelegeerd bestuurder van Zorgnet-Icuro, laat geen gelegenheid onbenut om de artsen in een slecht daglicht te stellen. 

In het VRT-programma ‘De Markt’ bestempelde ze artsen die deconventioneren of een extramurale praktijk openen als geldwolven die aan de wachtdienst willen ontsnappen. Voor BVAS is het welletjes geweest.

Er tekent zich een patroon af zodra de topvrouw van Zorgnet-Icuro het in kranten of op radio en tv over de artsen heeft. Een patroon van stigmatisering. Of het nu gaat over de ereloonsupplementen, over afhoudingen op de artsenhonoraria of de trend naar meer extramurale praktijken, in haar framing zijn artsen op geldgewin beluste egoïsten die er niet voor terugdeinzen om hun patiënten op kosten te drijven.

In de uitzending van 'De Markt' op zaterdag 28 januari jl. was het weer raak. Na een reportage in het AZ Delta met ‘het tekort aan zorgpersoneel’ als insteek, waaraan twee artsen correct en niets vermoedend meewerkten, volgde een studiogesprek met Margot Cloet waarin de focus al snel verschoof naar ‘de vlucht van artsen uit het ziekenhuis’.

Inderdaad, in haar idioom “vluchten” artsen uit het ziekenhuis om meer te kunnen verdienen. In hun privépraktijk bezondigen deze artsen zich dan aan “villageneeskunde” en rekenen ze de patiënten tarieven aan die zo torenhoog zijn dat… “the sky is the limit”. Geheel volgens dezelfde framing zijn gedeconventioneerde artsen “dokters die de afgesproken tarieven niet naleven”, of nog “dokters die zich niet houden aan de officiële tarieven”.

Geen wonder dat het AZ Delta zich na afloop distantieerde van de shift in de focus van de uitzending en van de polariserende uitspraken over artsen die helemaal niet aansloten bij de in het ziekenhuis opgenomen interviews. Het spreekt voor zich dat het discours van mevrouw Cloet allesbehalve onschuldig is. Door de dokters te bashen ondermijnt ze de vertrouwensrelatie tussen artsen en patiënten en de toegankelijkheid van de zorg.

Haar discours is een doelbewuste framing om de publieke opinie tegen de artsen op te zetten. Zo hoopt ze de artsen, haar gesprekspartners, te verzwakken. In dat verband heeft BVAS een niet mis te verstane boodschap voor mevrouw Cloet. Dit bashen van dokters, hoe pathetisch ook, mag dan misschien wel effect sorteren bij de publieke opinie, wij garanderen haar dat het effect bij de artsen averechts is.

Onze achterban is meer dan ooit verenigd en vastberaden in de strijd voor het behoud van een vrije geneeskunde, die nu eenmaal de beste garantie biedt op toegankelijke en kwalitatief hoogstaande zorg.

Dr. Johan Blanckaert
Voorzitter BVAS

 
Deel dit bericht: 
Deel dit bericht