• Ons aanbod voor artsen in opleiding

  Heb je de Startersgids voor artsen in opleiding 2022 nog niet besteld? Vraag dan hier jouw GRATIS exemplaar aan.

  Om kennis te maken met het Vlaams Artsensyndicaat bieden we jou graag ons Startersaanbod.
  Voor € 30 (i.p.v. € 50) word je lid van ons syndicaat tot eind 2023.
  Dan ondervind je zelf wat wij voor jou kunnen betekenen.
  Geïnteresseerd? Klik hier voor ons Startersaanbod.
   

Dr. Luc Herry: 'De vaccinatiepas is een slecht idee'

26.01.2022
Dr. Luc Herry

Een verplichte vaccinatie van de hele bevolking is de beste manier om de coronacrisis te beheren. Een vaccinatiepas, zoals in Frankrijk, is een slecht idee omdat de politiek zo haar verantwoordelijkheid afschuift op mensen uit de horeca of de cultuursector, die al erg te lijden hebben en er nog de druk van de controles bovenop krijgen. Dat zei Luc Herry, voorzitter van BVAS, in de Kamercommissie Volksgezondheid.

De commissie Volksgezondheid van de Kamer begon vandaag (26.01.2022) met hoorzittingen over de verplichte vaccinatie tegen Covid-19. Als eerste genodigde kreeg Dr. Luc Herry, voorzitter van BVAS, het woord. Hij hield een pleidooi voor een vaccinatieplicht die zich niet mag beperken tot de zorgverleners maar voor de hele bevolking moet gelden. Een enquête in november vorig jaar gaf aan dat drie kwart (74,5%) van de leden van BVAS voor zo’n algemene verplichting is gewonnen.

“Uiteraard zijn we voor een verplichte vaccinatie van zorgverleners. Maar BVAS heeft zich ook uitgesproken voor een algemene vaccinatieplicht en het is nog niet te laat om die in te voeren. Zorgverleners moeten hun patiënten beschermen, maar die verantwoordelijkheid geldt ook omgekeerd. Patiënten kunnen ook artsen en verpleegkundigen besmetten, en dat zorgt voor een uitval van personeel, wat op zijn beurt de kwaliteit van zorg vermindert.”

Coronacommissaris Pedro Facon is meer gewonnen voor een vaccinatiepas dan voor een verplichte vaccinatie. Maar Luc Herry ziet dat helemaal anders: “Een vaccinatiepas invoeren komt erop neer dat de overheid de verantwoordelijkheid voor de controles doorschuift naar een bepaalde groep van burgers uit de horeca, de cultuursector en andere sectoren die al zwaar getroffen zijn. Dat is onaanvaardbaar.”

Als iedereen gevaccineerd was, zou er veel minder druk zijn op het onderwijs, de eerstelijnszorg, de ziekenhuizen en het overheidsbudget, zei Dr. Herry. Er zou ook minder uitstel van zorg zijn. Het argument dat een verplichting de vrijheid aantast, is voor hem een drogreden. Het is juist de niet-verplichting die onze vrijheid bedreigt en ervoor zorgt dat we in een restrictieve maatschappij leven. Een vaccinatieplicht is niet in strijd met de mensenrechten.

Het is jammer dat de EU niet in een vroeger stadium werk heeft gemaakt van een verplichte vaccinatie. De EU heeft hier de bal volledig misgeslagen. Een verplichte vaccinatie in alle lidstaten had voor alle Europeanen en voor de Europese economie een flinke bonus kunnen betekenen, aldus nog Dr. Herry.

 
Deel dit bericht: 
Deel dit bericht