Geen billijke vergoeding meer voor muziek in wachtkamer (Bron: Belga, 08/04/2013)

01.07.2013


Vrije beroepen kunnen binnenkort een vrijstelling vragen voor de ‘billijke vergoeding' voor het afspelen van muziek. Dat heeft de commissie Billijke Vergoeding volgens Unizo en NSZ beslist. De zelfstandigenorganisaties reageren verheugd.

De billijke vergoeding wordt sinds 2000 geïnd. Het is de vergoeding die moet worden betaald voor het publieke gebruik van het repertoire van muzikanten en muziekproducenten, die een muzieknummer uitvoeren - niet te verwarren met de auteursrechten. Jaarlijks betalen zelfstandigen bijna 1 miljoen euro aan die billijke vergoeding.

De commissie voor Billijke Vergoeding, dat de tarieven en de inningsmodaliteiten vaststelt, besliste echter dat beoefenaars van vrije beroepen in de toekomst een vrijstelling kunnen inroepen voor de muziek die ze afspelen in de wachtzaal zonder winstoogmerk. Het voorstel daarover van minister van Economie Johan Vande Lanotte werd vandaag goedgekeurd in de commissie voor Billijke Vergoeding.

Europees Hof
Volgens Unizo en NSZ komt de regeling er als gevolg van een arrest van het Europees Hof van Justitie, meer bepaald in de zaak Del Corso. ‘Het Hof oordeelde dat muziek afspelen in de praktijkruimte of wachtzaal geen invloed heeft op de inkomsten van tandartsen.'

Wanneer de nieuwe regeling in voege treedt, is niet duidelijk. Ze moet nog bekrachtigd worden door een Koninklijk Besluit. Het NSZ vraagt aan Sabam, dat de auteursrechten int, om het voorbeeld te volgen en ook een vrijstelling te voorzien voor vrije beroepen.

 
Deel dit bericht: 
Deel dit bericht