• Ons aanbod voor artsen in opleiding

  Heb je de Startersgids voor artsen in opleiding 2022 nog niet besteld? Vraag dan hier jouw GRATIS exemplaar aan.

  Om kennis te maken met het Vlaams Artsensyndicaat bieden we jou graag ons Startersaanbod.
  Voor € 30 (i.p.v. € 50) word je lid van ons syndicaat tot eind 2023.
  Dan ondervind je zelf wat wij voor jou kunnen betekenen.
  Geïnteresseerd? Klik hier voor ons Startersaanbod.
   

Huisartsen zijn geen callcenter

19.11.2021

Bovenop de zware uitdaging die Covid-19 op medisch vlak stelt, worden huisartsen vandaag gereduceerd tot callcenter voor alle vragen over contacttracing en testing.

Op mijngezondheid.be kunnen alleen patiënten met symptomen van Covid nagaan of ze een PRC-test nodig hebben. BVAS stelt voor om deze tool voor zelfevaluatie ook open te stellen voor asymptomatische patiënten die contact hadden met een besmette persoon.

Door de snelle toename van het aantal zieke Covid-patiënten is er ook een explosieve stijging van het aantal mensen dat met deze patiënten contact heeft gehad en opgespoord moet worden voor een PCR-test. Veel van deze mensen contacteren hun huisarts.

Deze stijging is zo groot dat veel artsen steeds vaker genoodzaakt zijn om afspraken voor zieke patiënten uit te stellen van 24 naar 72 uur. De administratieve belasting ten gevolg van de vele telefonische of e-mail contacten inzake PCR-testing ontneemt zieke patiënten de toegang tot hun huisarts.

Dit probleem vraagt een dringende oplossing. Momenteel kunnen enkel symptomatische patiënten een code verkrijgen om een PCR-test uit te voeren door de vragenlijst “Self Assessment Testing” op mijngezondheid.be in te vullen.

BVAS dringt aan dat ook asymptomatische patiënten die in contact zijn geweest met een positieve patiënt zo’n code kunnen krijgen. Dat kan door als optie aan de vragenlijst toe te voegen: "Ik ben in contact geweest met een persoon die positief getest is voor Covid”. Deze eenvoudige ingreep kan al een stuk administratieve belasting van de huisartsen wegnemen. Huisartsen zijn geen callcenter.

Dr. Jos Vanhoof
Dr. David Simon

U kan de online tool Self Assessment Testing” hier raadplegen.

 
Deel dit bericht: 
Deel dit bericht