• Ons aanbod voor artsen in opleiding

  Heb je de Startersgids voor artsen in opleiding 2022 nog niet besteld? Vraag dan hier jouw GRATIS exemplaar aan.

  Om kennis te maken met het Vlaams Artsensyndicaat bieden we jou graag ons Startersaanbod.
  Voor € 30 (i.p.v. € 50) word je lid van ons syndicaat tot eind 2023.
  Dan ondervind je zelf wat wij voor jou kunnen betekenen.
  Geïnteresseerd? Klik hier voor ons Startersaanbod.
   

Inkomen van 7 op de 10 artsen daalde in 2020

24.06.2021

Een online enquête van Medscape/MediQuality brengt de zware impact van de Covid-crisis in 2020 aan het licht. Liefst 69% van de deelnemende artsen zagen hun bruto belastbaar inkomen dalen. De meeste artsen denken dat het 2 tot 5 jaar zal duren vooraleer hun inkomen opnieuw het niveau van voor de pandemie zal halen. Dr. Philippe Devos, voorzitter van BVAS, hoopt dat patiënten tijdig de weg naar hun arts terugvinden.

Vooral bij de artsen-specialisten kwam de financiële klap van de Covid-pandemie hard aan. 79% van hen had vorig jaar een lager bruto belastbaar inkomen dan in 2019, tegenover 6% die hun inkomen zagen stijgen. Bij de huisartsen rapporteerde 53% een inkomensdaling, tegenover 35% die het inkomen zag stijgen. Twee op de drie artsen geven aan dat hun koopkracht daalde in 2020.

Amper een kwart van de respondenten verwacht dat hun bruto-inkomen zich in 2021 zal herstellen tot het niveau van voor de Covid-crisis. De meerderheid denkt dat het twee tot vijf jaar zal duren voor hun inkomen terug het niveau van 2019 zal bereiken. Eén op de vier huisartsen denkt dit niveau nooit meer te halen. Bij de artsen-specialisten loopt dat op tot 30%.

Dr. Philippe Devos: "Naast het inkomensverlies dat sommige collega's in moeilijkheden kan hebben gebracht - en waarvoor ze hulp moeten krijgen -, mogen we niet vergeten dat dit verlies ook aantoont dat patiënten hun arts niet hebben geraadpleegd tijdens de Covid-crisis, terwijl ziektes natuurlijk niet minder voorkwamen. Ik hoop dat deze patiënten op tijd naar de arts gaan voordat hun toestand verergert. De komende maanden zullen cruciaal zijn."

Toch zijn er in deze enquête ook lichtpunten. Op de vraag wat de meeste voldoening geeft in hun werk, verwijzen 73,9% van de artsen naar de erkenning die ze krijgen van hun patiënten.

Het antwoord op de vraag wat het moeilijkste aspect is van hun werk, is niet verrassend. Voor meer dan acht op de tien (81%) respondenten staat de administratieve overlast en het teveel aan regelgeving bovenaan hun frustratielijst.
 

 
Deel dit bericht: 
Deel dit bericht