Internationale dag tegen kanker: BVAS steunt vraag om betere terugbetaling hoofddeksels

19.10.2023

De vzw Caring Hat Fund ijvert voor een betere terugbetaling van hoeden voor patiënten met kanker of een andere ziekte die haaruitval veroorzaakt. Het RIZIV voorziet momenteel wel terugbetaling voor pruiken maar niet voor andere hoofddeksels. Ter gelegenheid van de internationale dag tegen kanker krijgt dit initiatief de steun van BVAS.

De RIZIV- terugbetaling van pruiken bedraagt maximaal 180 euro. In geval van kaalheid omwille van cicatriële alopecia, of littekenvorming door radiotherapeutische behandeling is dat maximaal 270 euro.

In oktober vorig jaar kondigde het RIZIV aan om die terugbetaling voor pruiken uit te breiden naar hoeden, petten en sjaals. Maar dat bleek budgettair niet haalbaar. De terugbetaling is nu beperkt tot maximaal 25 euro.

Caring Hat Fund wijst erop dat patiënten die een pruik niet kunnen verdragen een alternatief moeten hebben. “Voor patiënten die verzwakt zijn door hun ziekte is het belangrijk dat ze hun zelfbeeld en eigenwaarde kunnen behouden. Dat kan ook bijdragen tot een vlugger herstel. Als het RIZIV ook voor een gepersonaliseerde hoed 180 tot 270 euro zou terugbetalen, dan zou dat een forse steun betekenen voor deze patiënten.”

Op deze internationale dag tegen kanker schaart BVAS zich achter dit pleidooi voor een hogere terugbetaling van alternatieve hoofddeksels voor patiënten die hun haar verliezen.

Meer info vindt u op caringhat.org.
 

 
Deel dit bericht: 
Deel dit bericht