• Ons aanbod voor artsen in opleiding

  Heb je de Startersgids voor artsen in opleiding 2022 nog niet besteld? Vraag dan hier jouw GRATIS exemplaar aan.

  Om kennis te maken met het Vlaams Artsensyndicaat bieden we jou graag ons Startersaanbod.
  Voor € 30 (i.p.v. € 50) word je lid van ons syndicaat tot eind 2023.
  Dan ondervind je zelf wat wij voor jou kunnen betekenen.
  Geïnteresseerd? Klik hier voor ons Startersaanbod.
   

KCE: nutswaarden om afweging te maken op basis van levensduur en levenskwaliteit

01.07.2021

Een Belgische waardenset voor de EQ-5D-5L

Bij beslissingen over het al dan niet vergoeden van een interventie in de gezondheidszorg wordt rekening gehouden met de impact van de ziekte en de behandeling op zowel de levensduur als de levenskwaliteit van patiënten. Voor levensduur is er een eenduidige maatstaf, namelijk tijd. Levenskwaliteit is echter moeilijker te kwantificeren. Nochtans is het essentieel voor het beleid om te beschikken over een maatstaf voor levenskwaliteit die vergelijkingen toelaat tussen patiëntengroepen met verschillende aandoeningen en/of tussen diverse behandelingen.

De EQ-5D is een veelgebruikt instrument om de gezondheidsgerelateerde levenskwaliteit te meten, dat is de specifieke impact van ziekte en gezondheid op levenskwaliteit. De EQ-5D-5L-versie van dit instrument beschrijft 3.125 gezondheidstoestanden, waaraan een ‘waarde’ voor levenskwaliteit wordt toegekend, ook wel ‘nutswaarde’ genoemd.

Het KCE heeft voor het eerst een set van waarderingen voor de EQ-5D-5L ontwikkeld via een uitgebreide bevraging in een representatieve steekproef van de Belgische bevolking. Deze waardenset koppelt aan elk van de 3 125 EQ-5D-gezondheidstoestanden een waardering voor gezondheidsgerelateerde levenskwaliteit die de voorkeuren van de Belgische bevolking reflecteert.

Deze nutswaarden laten toe om bij de evaluatie van gezondheidsinterventies, behandelingen en nieuwe medische technologie een betere afweging te maken op basis van zowel levensduur als levenskwaliteit.

De studie werd medegefinancierd door de EuroQol Research Foundation.

Meer weten?

Een informatieflyer van 2 pagina’s beschrijft kort de kernpunten van de nieuwe Belgische EQ-5D-5L waardenset. Het is gericht aan (toekomstige) gebruikers en andere geïnteresseerden. U kan deze flyer hier raadplegen.

Daarnaast is op onze website ook een gedetailleerde beschrijving van deze studie beschikbaar in het Engels, naast een synthese in het Nederlands en het Frans.


SAVE THE DATE
Op 1 oktober van 14u tot 16u organiseert het KCE een (virtuele) presentatie van deze studie, waarbij er ook ruimte is voor vragen. Indien u graag deze presentatie wenst bij te wonen, gelieve dan een mail te sturen naar kce_projects@kce.fgov.be.

 
Deel dit bericht: 
Deel dit bericht