• Ons aanbod voor artsen in opleiding

  Heb je de Startersgids voor artsen in opleiding 2022 nog niet besteld? Vraag dan hier jouw GRATIS exemplaar aan.

  Om kennis te maken met het Vlaams Artsensyndicaat bieden we jou graag ons Startersaanbod.
  Voor € 30 (i.p.v. € 50) word je lid van ons syndicaat tot eind 2023.
  Dan ondervind je zelf wat wij voor jou kunnen betekenen.
  Geïnteresseerd? Klik hier voor ons Startersaanbod.
   

Naar één geneesmiddel per voorschrift (APB)

24.08.2021

In het kader van de geleidelijke invoering van het RIZIV-project VIDIS wordt aan artsen gevraagd om slechts één product per elektronisch voorschrift voor te schrijven. 

Doel: het voorschrift van een product beter kunnen koppelen aan de betrokken lijn in het toekomstig gedeeld medicatieschema. Dat is het principe van één item per voorschrift of, om de terminologie van het RIZIV te gebruiken, van het ‘Single Item’.

Dit principe van het ‘Single Item’ - dat zal leiden tot een gevoelige stijging van het aantal voorschriften voor chronische gepolymediceerde patiënten - zal:

 • de arts een betere traceerbaarheid bieden van elk voorgeschreven geneesmiddel.
 • de patiënt toelaten om elke (lijn van) medicatie naar eigen inzicht te beheren.
 • de administratieve last die gepaard gaat met het opstellen en opvolgen van ‘documenten uitgestelde aflevering’ sterk te verminderen. Op verzoek van de patiënt kan je sommige of alle voorschriften afleveren.

Het uiteindelijke doel is om te evolueren naar één voorschrift per behandellijn voor een welbepaalde periode die langer kan zijn dan die voor een enkele verpakking. Op basis van het behandelplan van de voorschrijver zou de apotheker dus meerdere verpakkingen op verschillende tijdstippen kunnen afleveren om de vastgestelde duur van de behandeling te bereiken.

In dit stadium…
Voorschrijvers zijn niet verplicht om het ‘Single item’-principe toe te passen. Recip-e heeft de richtlijn echter al bezorgd aan de softwarehuizen, die begonnen zijn met ze te implementeren. De kans is dus groot dat dit vanaf 15 september – officiële deadline voor de dematerialisatie van voorschriften – snel de regel wordt.

Bron: APB


Dematerialisatie - papierloos voorschrijven - Webinar, 06.09.2021 en 09.09.2021
VIVEL organiseert 2 grote online events rond dematerialisatie. Deze webinars leren u wat dematerialisatie is en wat het concreet voor u als zorgverlener in de praktijk betekent. ‘Waarom 1 geneesmiddel per voorschrift?’ en ‘Wat is de VISI-Flag’?
Klik hier voor meer informatie.

 
Deel dit bericht: 
Deel dit bericht