NEED-evaluatiekader 2025: EU-expert consensus en kernkader (KCE)
Het doel van het NEED-initiatief is om op een wetenschappelijke en gestructureerde manier de onvervulde gezondheidsbehoeften van patiënten en maatschappij in kaart te brengen. Het resultaat wordt samengebracht in een specifieke database. De informatie kan vervolgens worden gebruikt om het innovatie- en gezondheidsbeleid te onderbouwen, zodat het zich nog meer kan richten op de domeinen met de grootste behoeften.
In 2024 ontwikkelde het NEED-onderzoeksteam een kader om de onvervulde behoeften voor een bepaalde aandoening of gezondheidstoestand te beoordelen. Sindsdien is het team dit kader voortdurend blijven verfijnen. Daarbij hield het rekening met de lessen die konden worden getrokken uit twee casestudy's en uit een bijkomende studie naar de toepasbaarheid van deze methode op zeldzame ziekten. Het team ontwikkelde ook een methodologie voor de identificatie en selectie van de te beoordelen aandoeningen.
Onlangs werd het kader voorgelegd aan 26 experts uit 17 EU-lidstaten. Bedoeling was om consensus te bereiken over de algemene structuur en de afzonderlijke delen (de criteria en indicatoren om gezondheidsgerelateerde behoeften te evalueren). Het is een belangrijke stap om de aanvaardbaarheid en relevantie van het kader in verschillende Europese contexten te waarborgen.
Dit nieuwe rapport bevat de meest recent versie van het kader na de Europese consensus en intern teamoverleg. Het introduceert ook een kernkader met de minimale criteria voor een zinvolle beoordeling van onvervulde gezondheidsbehoeften. Hopelijk zal dit het aanvullen van de NEED-database versnellen, want het gebruik van het kernkader vergt minder tijd en middelen, terwijl het relevant blijft voor de planning en het beleid van de gezondheidszorg.