Nieuwe Ziekenhuisbarometer: opnieuw stijging ziekenhuiskosten

20.06.2023

Recent publiceerde het InterMutualistisch Agentschap (IMA) de resultaten van de Ziekenhuisbarometer voor 2021 naast twee andere studies over de aanrekening van ereloonsupplementen voor ambulante MRI- en CR-scans, en voor radiotherapie.

De Ziekenhuisbarometer volgt de evolutie op van de aan de patiënten gefactureerde ziekenhuiskosten, om zo de financiële toegankelijkheid van het ziekenhuisverblijf voor de patiënt te evalueren. De huidige barometer vergelijkt de kosten van een ziekenhuisverblijf voor de patiënt in 2021 met het laatste pre-coronajaar 2019. 

Voor een klassieke hospitalisatie in een meerpersoonskamer betaalde een patiënt in 2021 5,3% meer dan in 2019. In een eenpersoonskamer gaat het om een stijging van 7,2%.

Het rapport toont ook een steeds verdergaande verschuiving van klassieke hospitalisatie naar dagziekenhuis. Met uitzondering van de oncologische dagziekenhuizen zijn de gemiddelde uitgaven in het dagziekenhuis verder gestegen.

Er is een grote variatie in de ereloonsupplementen tussen en binnen de ziekenhuizen. In de meeste ziekenhuizen leidt een hoger maximaal percentage ook tot een hoger werkelijk aangerekend percentage ereloonsupplementen. De studie over de ereloonsupplementen in de ambulante medische beeldvorming toont dat er voor 21% van de ambulante CT-scans en voor 44% van de ambulante MRI-scans supplementen worden aangerekend.
Het rapport geeft cijfers voor de stijgende deconventionering van de radiologen. In meer dan een kwart van de Belgische ziekenhuizen zijn er geen volledig geconventioneerde radiologen meer die CT- of MRI-scans uitvoeren.

Bron: Zorgnet-Icuro, InterMutualistisch Agentschap (IMA)

U kan het persbericht van het IMA "Opnieuw stijging van de ziekenhuiskosten voor de patiënt" d.d. 15.06.2023 hier raadplegen.

 

 
Deel dit bericht: 
Deel dit bericht