• Ons aanbod voor artsen in opleiding

  Heb je de Startersgids voor artsen in opleiding 2022 nog niet besteld? Vraag dan hier jouw GRATIS exemplaar aan.

  Om kennis te maken met het Vlaams Artsensyndicaat bieden we jou graag ons Startersaanbod.
  Voor € 30 (i.p.v. € 50) word je lid van ons syndicaat tot eind 2023.
  Dan ondervind je zelf wat wij voor jou kunnen betekenen.
  Geïnteresseerd? Klik hier voor ons Startersaanbod.
   

Pharma.be reageert n.a.v. KCE-rapport over kankermedicatie

05.07.2021

N.a.v. het KCE-rapport omtrent de kosteneffectiviteit van innovatieve geneesmiddelen tegen kanker wenst de Belgische biofarmaceutische sector enige toelichting te verschaffen met bijgevoegde memo.

Samengevat hebben wij diverse opmerkingen bij het rapport.

Het geeft een onvolledig en ongenuanceerd beeld van de realiteit. De meest recente data worden buiten beschouwing gelaten en bij de beoordelingscriteria wordt geen rekening gehouden met de eigenheid van ons gezondheidssysteem en de noden en wensen van zowel de arts als de patiënt.

Het is belangrijk om te onderstrepen dat er wel degelijk vooruitgang is geboekt.

Bij bepaalde types kanker is de evolutie ronduit spectaculair: het aantal longkankerpatiënten dat één jaar na de diagnose nog in leven is, ligt tien keer hoger dan in 1995; bij metastatische huidkanker is het aantal patiënten dat vijf jaar na de diagnose nog leeft eveneens vermenigvuldigd met factor 10, van 5% naar 50%.  Deze effecten zijn grotendeels te danken aan nieuwe geneesmiddelen.

Ondanks de kritische kanttekeningen die wij plaatsen bij het KCE-rapport, blijft de sector ervan overtuigd dat alle actoren het belang van de patiënt centraal stellen.  Het kan geenszins de bedoeling zijn om de versnelde toegang van patiënten tot nieuwe geneesmiddelen tegen kanker te ontzeggen.

Daarom leggen wij in bijgevoegde memo zelf een aantal suggesties neer voor een performanter beleid omtrent innovatie in oncologie.  De sector vraagt dan ook een constructieve en toekomstgerichte dialoog over kankerbestrijding in België.

Aldus Mevr. Caroline Ven, CEO pharma.be

 
Deel dit bericht: 
Deel dit bericht