Preventieve vaccinatie tegen apenpokken vanaf 06/10 mogelijk in Pacheco

05.10.2022

Persbericht van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie van Brussel

Op 23 september 2022 heeft de RMG (Risk Management Group) de criteria uitgebreid om in aanmerking te komen voor preventieve vaccinatie tegen apenpokken (ook wel preexpositievaccinatie genoemd). Voortaan kunnen ook mannen met wisselende mannelijke sekspartners zich preventief laten inenten tegen apenpokken. Vanaf morgen 6 oktober wordt de huidige lijst van Brusselse vaccinatiecentra voor apenpokken uitgebreid met een vijfde centrum: Pacheco.

Ter herinnering: omdat er momenteel slechts een beperkte hoeveelheid van het vaccin voorhanden is, wordt het – behalve voor personen die al blootgesteld werden aan het virus – voorbehouden voor de preventieve vaccinatie van de volgende groepen:

  • personen met een ernstig verzwakt immuunsysteem als gevolg van een ziekte (kanker onder behandeling of hiv/aids met lage CD4-waarden) en/of behandeling (chemotherapie, transplantatie), die een hoog risico lopen om besmet te raken met het apenpokkenvirus;
  • mannelijke en transseksuele sekswerkers;
  • laboratoriumpersoneel dat met apenpokkenviruskweken werkt;
  • vrouwen die een PrEP-behandeling volgen en veelvuldig seksueel contact hebben;
  • en sinds 23 september: mannen met wisselende mannelijke sekspartners.

 

Volgens de huidige richtlijnen kunnen personen die aan een van de bovenstaande criteria voldoen een eerste dosis van het vaccin krijgen, zolang de voorraad strekt. Als de eerste dosis in Pacheco is gegeven, zal een tweede afspraak 28 dagen later worden gepland.

Praktische regels voor de vaccinatie in het vaccinatiecentrum Pacheco:

In Brussel kunnen mensen die in aanmerking komen en zich preventief willen laten vaccineren tegen apenpokken, dat nu doen in het vaccinatiecentrum Pacheco, naast de vier ziekenhuizen die deze vaccinatie al aanboden (UMC Sint-Pieter, Cliniques Universitaires Saint-Luc, Erasmus Ziekenhuis, UZ Brussel).

Preventieve vaccinatie tegen apenpokken in Pacheco is alleen mogelijk op afspraak via het callcenter (02 214 19 29).

Momenteel zijn de vaccinatietijdstippen voor apenpokken in Pacheco op donderdag en vrijdag van 9u45 tot 17u30 en op zaterdag van 9u tot 13u.

Het adres van het vaccinatiecentrum: Pacheco Center – Pachecolaan 42 - 1000 Brussel.

 


Over de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) : De GGC speelt in het Brussels Gewest een fundamentele rol op het gebied van gezondheid en persoonlijke bijstand. Ze is bevoegd voor de personen (de Brusselaars, maar ook de begunstigden van de diensten van de instanties uit de gezondheids- en welzijnssector) en voor meer dan driehonderd weetalige instellingen en diensten (ziekenhuizen, OCMW's, verzorgingsdiensten, opvangcentra, enz.) binnen deze sectoren. De GGC omvat eveneens, binnen haar structuur, het Observatorium voor Gezondheid en Welzijn, de studiedienst voor gezondheid en bijstand aan personen in het Brussels Gewest.
 
Deel dit bericht: 
Deel dit bericht