Radiologie: verbod op supplementen CT/MR voor alle ambulante patiënten

02.12.2022

In een brief gericht aan Prof. Johan Kips, voorzitter van de overlegstructuur ad hoc ziekenhuishervorming, veroordeelt de BVAS het voorstel tot wijziging van de ziekenhuiswet en in het bijzonder artikel 152/1 met betrekking tot bijkomende erelonen voor de zware medische beeldvorming.

Dit voorstel is onaanvaardbaar voor de radiologen omwille van verschillende redenen:

  • Dit gaat veel verder dan de overeenkomst in het medicomut akkoord (nl. het verplicht aanbieden van ambulante CT- en MR- onderzoeken aan conventietarief in elk ziekenhuis, maar GEEN verbod).
  • In de praktijk is er geen mogelijkheid meer om supplementen te vragen (met uitzondering van MR-onderzoeken op zaterdag, zondag en feestdagen waarvoor extra personeelskost betaald moet worden).
  • Deconventioneren zal geen voordeel meer hebben. Het overlegmodel van de NCAZ (Nationale Commissie Artsen-Ziekenfondsen of medicomut) wordt volledig aan de kant geschoven.
  • Het gaat helemaal voorbij aan de redenen waarom er supplementen op MR geheven worden (eenzijdig verlagen van de nomenclatuur MR naar niveau CT door Rudi Demotte; kosten, complexiteit, tijdsduur van het onderzoek worden niet in acht genomen). 
  • Ander belangrijke gevolgen voor de toekomst: geen antwoord mogelijk op willekeurige lineaire besparing, de resultaten van de nomenclatuurshervorming,…

 

Zoals BVAS altijd geëist heeft, moet er een VOLLEDIGE hervorming komen voor alle disciplines. De radiologen werken hieraan op een constructieve manier mee. Herijking is per definitie 'ijken' van prestaties over alle disciplines heen, dus is het niet correct om radiologie los te koppelen van andere disciplines en de hervorming van de financiering (supplementen en operationele kost) naar voren te halen, los van de andere disciplines.

U kan de brief t.a.v. Prof. Johan Kips hieronder raadplegen.

 
Deel dit bericht: 
Deel dit bericht