Reactie BVAS i.v.m. juiste aantal actieve artsen in België

03.10.2023

Juiste aantal artsen in België : "Nieuwe cijfers van het RIZIV geven BVAS gelijk", aldus dr. Johan Blanckaert, BVAS-voorzitter.

In België zijn er momenteel 2.440 artsen zonder enige specialisatie (de zogenoemde 000-artsen). Dit is het antwoord dat Frieda Gijbels, N-VA Kamerlid, van minister Frank Vandenbroucke op een van haar parlementaire vragen kreeg. Naar aanleiding van dat cijfer vernemen we vandaag (03.10.2023) in verschillende Vlaamse kranten dat er – volgens de nieuwe RIZIV-cijfers – slechts 38.119 artsen actief in ons land zijn.

Van die 38.119 artsen hebben een 20.903 hun stem uitgebracht bij de medische verkiezingen. Dit betekent dat meer dan 1 op de 2 artsen (54,84%) aan de medische verkiezingen hebben meegedaan. BVAS-ABSyM heeft dat steeds beweerd. Het RIZIV had haar berekeningen in verband met de verkiezingen tot nu toe altijd gebaseerd op het aantal artsen dat in ons land het recht hebben om hun beroep uit te oefenen (52.624). Het RIZIV toont nu de correcte cijfers van het aantal actieve artsen. Dit geeft een totaal ander beeld van de participatiegraad aan de verkiezingen.

U kan de resultaten van de medische verkiezingen van juni 2023 zoals berekend door het RIZIV hier raadplegen.

 
Deel dit bericht: 
Deel dit bericht