Vlaams Artsensyndicaat start petitie tegen attestenoverlast

04.11.2020

Het Vlaams Artsensyndicaat (VAS) pakt uit met twee initiatieven: een petitie die artsen ondertekenen om de attestenoverlast in te dijken, gecombineerd met een sensibiliseringsactie die de aanvragers van attesten op andere ideeën moet brengen.

Huisartsen worden overstelpt met vragen van patiënten om allerlei, vaak ongegronde, attesten in te vullen voor werkgevers, scholen, sportclubs en andere instanties. Het Vlaams Artsensyndicaat (VAS) pakt uit met twee initiatieven: een petitie die artsen ondertekenen om de attestenoverlast in te dijken, gecombineerd met een sensibiliseringsactie die de aanvragers van attesten op andere ideeën moet brengen.

De administratieve rompslomp van huisartsen is door de Covid-19-crisis nog exponentieel toegenomen. Bij het afnemen van Covid-testen moeten ze ziekte- of quarantaineattesten schrijven voor patiënten én hun medebewoners. Voor elke afgenomen test moeten ze een e-Form en een laboformulier aanmaken. Positieve coronatesten moeten gemeld worden door middel van een apart formulier. 

Problematisch zijn de onredelijke en ongegronde attestverzoeken van werkgevers, administraties, onderwijs, kinderopvang, sportclubs enz. Er kruipt zoveel tijd en energie in dat er steeds minder tijd over blijft voor de eigenlijke taak van de huisarts, de zorg voor hun patiënten. Het gaat zo ver dat huisartsen in open brieven klagen dat ze zich geen arts meer voelen, maar ‘attestoloog’.

Voor het Vlaams Artsensyndicaat is de maat meer dan vol. De wildgroei aan attesten moet dringend stoppen en in de plaats moet er één uniform attest komen. Het VAS nodigt alle huisartsen uit om hier de online petitie te ondertekenen zodat we samen de attestenovervloed kunnen terugschroeven.

We combineren deze petitie met een actie om aanvragers van ongegronde attesten te sensibiliseren. Het VAS wil niet zo ver gaan om huisartsen op te roepen attesten te weigeren. Dat kan hun patiënten in een lastig parket brengen.  Het VAS acht het zinvoller om zich via de patiënt te richten tot de verantwoordelijken voor de ongebreidelde stroom aan attestenverzoeken.

Onder het motto ‘Wij helpen u. Helpt u ons?’ stelt het VAS een standaardbrief ter beschikking. We vragen om dit document samen met het attest aan de patiënt te geven die het op zijn beurt doorgeeft aan de werkgever, school, club of andere organisatie. Het VAS rekent erop dat de oproep in de standaardbrief de aanvragers van ongegronde attesten op andere ideeën zal brengen.

Dr. Dirk Scheveneels, Dr. Sylvie Geurts en Dr. Jos Vanhoof, bestuursleden VAS

Dr. Marc Moens, voorzitter VAS

 
Deel dit bericht: 
Deel dit bericht