• Ons aanbod voor artsen in opleiding

  Heb je de Startersgids voor artsen in opleiding 2022 nog niet besteld? Vraag dan hier jouw GRATIS exemplaar aan.

  Om kennis te maken met het Vlaams Artsensyndicaat bieden we jou graag ons Startersaanbod.
  Voor € 30 (i.p.v. € 50) word je lid van ons syndicaat tot eind 2023.
  Dan ondervind je zelf wat wij voor jou kunnen betekenen.
  Geïnteresseerd? Klik hier voor ons Startersaanbod.
   

Wijziging coronamaatregelen kinderen jonger dan 12 jaar

27.09.2021

De Interministeriële Conferentie Volksgezondheid (IMC) heeft besloten een aantal maatregelen voor de follow-up van contacten bij kinderen (jonger dan 12 jaar) te wijzigen.

Voor crèches, kleuterscholen en lagere scholen (met inbegrip van de buitenschoolse opvang) worden alle kinderen in een klas/groep nog steeds als laag-risicocontacten beschouwd wanneer zich onder de kinderen slechts één geval voordoet.
Wanneer zich binnen een periode van 7 dagen (in plaats van 14 dagen voorheen) een tweede geval in de klas voordoet (zonder link buiten de klas), worden alle leerlingen en de leerkracht als hoog-risicocontacten beschouwd en moeten zij worden getest en in quarantaine geplaatst. Als het resultaat van de eerste PCR-test negatief is, kan de quarantaine echter worden opgeheven. Een tweede PCR-test moet wel nog steeds worden uitgevoerd op dag 7 na het laatste hoog-risicocontact.
 
De maatregelen die gelden voor crèches en scholen zijn ook van toepassing op buitenschoolse activiteiten van kinderen in dezelfde leeftijdsgroep, zodra de technische uitvoering dit mogelijk maakt.
 
Een andere wijziging betreft de quarantaineperiode van een samenwonend (niet-gevaccineerd) hoog-risicocontact. Voor gezinsleden die niet van de geïsoleerde persoon kunnen worden gescheiden (zoals een ouder van een kind), kan de quarantaine op hetzelfde moment eindigen als de isolatie van het indexgeval, mits op dat moment een negatief resultaat van een PCR-test wordt verkregen (d.w.z. een tweede test op dag 10 na de identificatie van het contactgeval, overeenkomend met het einde van de isolatie van het indexgeval). Een extra test 7 dagen later is echter nog steeds nodig, d.w.z. 7 dagen na de laatste blootstelling (algemene regel voor hoog-risicocontacten).
 
De wijzigingen waartoe het IMC heeft besloten, zijn aangekondigd voor maandag 27 september, maar de technische uitvoering zal zeker nog een paar dagen op zich laten wachten. We houden u verder op de hoogte van de datum van inwerkingtreding. Gedetailleerde informatie zal dan beschikbaar zijn op de website van Sciensano.

Bron: covid-19.sciensano.be

 
Deel dit bericht: 
Deel dit bericht