Info over het Ebolavirus

Wilt u meer weten over de ziekte en de symptomen?

1. Wat is Ebolakoorts? 
2. Hoe kan men de ziekte krijgen? 
3. Wanneer is de ziekte het meest besmettelijk? 
4. Wat zijn de symptomen van Ebola? 
5. Hoe kunnen we de ziekte vaststellen? 
6. Wat is de incubatietijd van de ziekte? 
7. Bestaat er een behandeling voor deze ziekte? 
8. Bestaat er een vaccin tegen de ziekte? 
9. Welke personen lopen het meeste risico om besmet te worden

1. Wat is Ebolakoorts?
Ebolakoorts is een ernstige virale ziekte die veroorzaakt wordt door een virus met dezelfde naam. Het wordt gekenmerkt door een hoog sterftecijfer, tot 70 à 90%.

2. Hoe kan men de ziekte krijgen?
Het Ebolavirus wordt overgedragen door direct contact met bloed of lichaamsvocht (urine, zweet, sperma, speeksel, stoelgang, braaksel, …) of door indirect contact met gebruiksvoorwerpen die besmet zijn met bloed of lichaamsvochten van zieke of dode personen of dieren. Tot op vandaag werd er geen besmetting vastgesteld via de lucht.

3. Wanneer is de ziekte het meest besmettelijk?
De ziekte is slechts besmettelijk wanneer de eerste symptomen verschijnen. Het risico op overdracht is laag tijdens de eerste fases van de ziekte. Het risico wordt groter als de ziekte ernstiger wordt. Na het overlijden blijft het lichaam van de overleden persoon nog zeer besmettelijk. Dit verklaart waarom veel besmettingen gebeurden tijdens begrafenissen.

4. Wat zijn de symptomen van Ebola?
De ziekte manifesteert zich eerst door symptomen die lijken op griep: plotselinge koorts, misselijkheid, zwakte, hoofdpijn, gewrichtspijn, spierpijn en irritatie van de keel.

Deze symptomen worden enkele dagen later gevolgd door braken, diarree, huiduitslag, en nier- en leverproblemen.

Sommige patiënten krijgen interne en externe bloedingen.

5. Hoe kunnen we de ziekte vaststellen?
Elk verdacht geval van het Ebolavirus moet eerst onderzocht worden door een arts. De arts maakt een diagnose door zich te baseren op het dossier van de patiënt en door rekening te houden met een eventueel verblijf in een zone waar besmettingen voorkomen.

Alleen de resultaten van een analyse kunnen definitief bevestigen of het om het Ebolavirus gaat. Er zijn slechts enkele gespecialiseerde laboratoria waar de veiligheidsnormen hoog genoeg zijn om analyses te doen op het Ebolavirus. België beschikt niet over een dergelijk laboratorium. De eerste testen worden gedaan door het Instituut voor Tropische Geneeskunde. De bevestiging gebeurt in laboratoria van het Bernhard Nocht Instituut in Hamburg in Duitsland.

6. Wat is de incubatietijd van de ziekte? 
De incubatietijd, dit wil zeggen de tijd tussen de besmetting met het virus en het verschijnen van de eerste symptomen, varieert van 2 tot 21 dagen. Over het algemeen verschijnt de ziekte na 8 dagen.

7. Bestaat er een behandeling voor deze ziekte?
Er bestaat geen specifieke behandeling voor deze ziekte. De behandeling bestaat alleen uit het behandelen van de symptomen.

8. Bestaat er een vaccin tegen de ziekte?
Nee, er bestaat vandaag geen enkel vaccin tegen de ziekte.

9. Welke personen lopen het meeste risico om besmet te worden?
De overdracht van het virus gebeurt door nauw contact met besmette personen of dieren. De personen die het meest blootgesteld zijn is het verzorgend personeel en de familieleden van de zieken.

terug

Actuele informatie over Ebola in West-Afrika van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO)
en het Europees Centrum voor Ziektepreventie- en Bestrijding (ECDC).

 
 
Deel dit bericht: 
Deel dit bericht

Lid worden

Hier vindt u alles wat uw lidmaatschap bij het Vlaams Artsensyndicaat inhoudt.

Ontdek hier uw lidmaatschap.

Lees ook