Btw-vrijstelling voor kleine ondernemingen is geen absolute vrijstelling van btw-verplichtingen!

20.10.2023
Accountancykantoor Vandelanotte, VAS-partner

Een bijdrage van onze partner, Accountancykantoor Vandelanotte.

Heel wat artsen(vennootschappen) zijn geregistreerd voor btw als vrijgestelde kleine onderneming, omdat ze slechts in beperkte mate btw-omzet realiseren. Hierdoor is de klant vrijgesteld van indiening van btw-aangiften zolang de btw-omzet tijdens het kalenderjaar de drempel van €25.000,00 niet overschrijdt.

Voor de berekening van dit jaarlijks omzetcijfer moet enkel rekening gehouden worden met de opbrengsten uit hun btw-plichtige activiteiten. Bepaalde omzet, zoals subsidies die gelden als werkingstoelagen, of omzet uit therapeutische handelingen moeten hierbij dus niet in rekening worden genomen.

Er moet hierdoor geen btw worden in rekening gebracht, maar wel moet op de betreffende facturen de volgende vermelding worden aangebracht "Bijzondere vrijstellingsregeling kleine ondernemingen (art. 56bis w.btw)”.

Toch wordt vaak vergeten dat deze vrijstellingsregeling geen absolute vrijstelling van alle btw-verplichtingen is.
Hieronder sommen we nog even de aandachtspunten op:

  • Aankopen: Deel het btw-nummer mee aan de leveranciers behalve:
    • aan de in België gevestigde aannemer die een werk in onroerende staat uitvoert,
    • aan een leverancier van goederen gevestigd in een andere EU-lidstaat. Van zodra de totale aankopen van goederen in andere EU-lidstaten de drempel van €11.200 op jaarbasis overschrijden, dan moet het btw-nummer wel meegedeeld worden aan de leverancier en moet een bijzondere btw-aangifte worden ingediend.
      Opgelet, voor aankopen van diensten in een andere EU-lidstaat moet steeds het btw-nummer worden meegedeeld en moet altijd een bijzondere btw-aangifte worden ingediend.

       
  • Verkopen: Vermeld op alle facturen die u uitreikt: 'Bijzondere vrijstellingsregeling voor kleine ondernemingen' en reken geen btw aan.​
    • In het geval u diensten verricht voor een klant die gevestigd is in een andere EU-lidstaat, kan het zijn dat u een IC-listing moet indienen.
       
  • Klantenlisting:​
    • Indien u geregistreerd bent onder de vrijstellingsregeling voor kleine ondernemingen en de klantenlisting is een nihil-klantenlisting, moet er niet langer een klantenlisting worden ingediend. Er is sprake van een nihil-listing wanneer de afnemers:​
      • (terecht) geen Belgisch btw-nummer hebben, of
      • wél een Belgisch btw-nummer hebben maar uw jaarlijkse omzet per afnemer met een Belgisch btw-nummer niet meer dan 250 euro bedraagt.
    • Indien u  wel een klantenlisting moet indienen als vrijgestelde kleine onderneming, dan moet er bovendien in kader I - Punt A een bedrag worden ingevuld. Dit is de som van de omzet die in aanmerking moet worden genomen voor het bepalen van de 25.000 euro omzet-drempel.

 

Voor meer toelichting omtrent deze btw-verplichtingen verwijzen we naar de Informatiebrochure over de vrijstellingsregeling voor kleine ondernemingen van de FOD Financiën. 

De bijzondere btw-aangifte en IC-listing moeten per kwartaal worden ingediend uiterlijk de 20ste van de maand volgend op het kalenderkwartaal. De jaarlijkse klantenlisting moet uiterlijk 30 maart worden ingediend. De btw-administratie legt boetes op voor laattijdige indiening van IC-listings/ aangiftes, dus voorzichtigheid is geboden.

Bron: Vandelanotte; FOD Financiën
 
Deel dit bericht: 
Deel dit bericht