Enquête: welke multidisciplinariteit wilt u?

11.10.2019

BVAS lanceert in samenwerking met Artsenkrant een enquête over multidisciplinariteit. BVAS-voorzitter Philippe Devos vraagt u massaal deel te nemen. Een uitstekende gelegenheid om uw mening te geven over een belangrijk onderwerp en uw syndicale vertegenwoordigers duidelijk te maken hoe ze u beter kunnen verdedigen.

Dr. Philippe Devos: “We beseffen wel degelijk dat de zorg evolueert naar meer multidisciplinariteit. Die evolutie gaat gepaard met druk op de uitgaven in onze sector. Een van de oplossingen is het uitbesteden van medische prestaties aan minder gekwalificeerd en dus minder duur personeel.”

Via een online-enquête in samenwerking met Artsenkrant wil BVAS de pols nemen van het Belgisch medisch korps: wat kan er volgens artsen gedelegeerd worden en wat niet? En naar wie? Naar de apotheker, de verpleegkundige, de kinesitherapeut of de praktijk assistente? Welke vormen van delegatie verkiezen we? Wat met het vernieuwen van terugbetaalde behandelingen door de apotheker of het toedienen van vaccins in de apotheek?

BVAS wil ook weten van welke taken artsen vrijgesteld kunnen worden om te vermijden dat het risico op burn-out toeneemt. “We weten allemaal dat er in de algemene en in de gespecialiseerde praktijken een aantal repetitieve prestaties zijn die eerder vervelend dan intellectueel verrijkend zijn. Die prestaties kunnen gedelegeerd worden. Zo houden we meer tijd over voor ‘nobele’ prestaties die financieel beter gevaloriseerd kunnen worden.”

Dr. Philippe Devos hoopt zoveel mogelijk artsen en vooral jonge collega’s aan te moedigen om deel te nemen aan de enquête. “We weten dat het voor jonge artsen moeilijk is na de werkuren nog naar de syndicale vergaderingen te gaan, maar ze kunnen wel deelnemen aan deze peiling.”

De resultaten zullen duidelijk maken hoe artsen denken over multidisciplinariteit op het ogenblik dat de overheid werk maakt van een wettelijk kader voor bijvoorbeeld verpleegkundige specialisten. “Minister De Block vroeg officieel het advies aan de Hoge raad van artsenspecialisten en huisartsen over de verpleegkundig specialist en de prestaties die artsen willen delegeren. Wij vragen liever eerst het advies van de artsen vooraleer we antwoorden, om een steriel antwoord te vermijden.”

U vindt de enquête hier terug.

Bron: Artsenkrant

 
Deel dit bericht: 
Deel dit bericht