Nieuws

 
 • 28.11.2023

  Hoe minister Vandenbroucke twee maal woordbreuk pleegde

  Flashback naar 9 januari 2023: BVAS zette toen de opzegprocedure voor het akkoord artsen-ziekenfondsen stop na twee toezeggingen van minister Vandenbroucke. Er zou een debat volgen over welk aandeel van de patiënten nu echt financieel kwetsbaar is en over wat een ereloonsupplement nu precies is. Vandenbroucke pleegde twee keer woordbreuk.

 • 20.11.2023

  BVAS opent debat over het statuut van verhoogde tegemoetkoming

  In 20 jaar tijd steeg het aantal rechthebbenden op een verhoogde tegemoetkoming van 1,3 miljoen naar 2,2 miljoen. Eén op de vijf Belgen heeft met andere woorden het label van ‘financieel kwetsbare patiënt’, dat recht geeft op een lager remgeld en andere voordelen. Tijd om die groep te herbekijken en het statuut toe te kennen aan wie het echt nodig heeft.

 • 17.11.2023

  Hoe uw artsenpraktijk afbouwen?

  Denkt u als arts eraan om nu of binnen een paar jaar uw actieve loopbaan te beëindigen, dan kan u beter tijdig starten met de voorbereiding ervan. Het stopzetten van een actieve loopbaan brengt heel wat administratieve formaliteiten met zich mee; ongeacht het gaat om een activiteit uitgeoefend als natuurlijk persoon, dan wel als rechtspersoon (vennootschap), beiden hetzij als eenmanspraktijk hetzij binnen een associatie.

 • 10.11.2023

  Samenwerken met verpleegkundigen? Heel graag, maar met respect voor de wettelijke grenzen (BVAS-ASGB/Kartel)

  “Verpleegkundigen zouden vaker ingezet moeten worden om consultaties te doen bij patiënten met chronische of langdurige aandoeningen,” meldde de VRT gisteren op basis van een nieuw rapport van het Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE). BVAS en het ASGB/Kartel zijn gehecht aan een goede samenwerking tussen artsen en verpleegkundigen, maar verpleegkundigen deze autonomie geven gaat te ver.

 • 09.11.2023

  Nieuw KCE-rapport over verpleegkundige consultaties

  Consultaties door verpleegkundigen, een activiteit die verder moet ontwikkeld worden!

 • 27.10.2023

  New Deal: inschrijvingen vanaf vandaag (27.10.2023) geopend

  Vanaf vandaag kunnen huisartsenpraktijken zich tot en met 7 januari 2024 kandidaat stellen om in te stappen in de New Deal. Dit nieuwe model zal bestaan naast de huidige bestaande systemen en gaat effectief van start 1 april 2024.

 • 27.10.2023

  Consortium New Deal informeert huisartsen

  Het Consortium New Deal, een samenwerking tussen Domus Medica, VAS, ASGB en AADM, informeert u over dit nieuw financieringsmodel. Bovendien lanceren we binnenkort een website met een simulatietool.

 • 24.10.2023

  Het is niet aan de minister om te bepalen wat artsen mogen voorschrijven

  Als minister Vandenbroucke zijn zin krijgt, wordt het artsen binnenkort verboden om Ozempic® voor te schrijven aan patiënten met obesitas. BVAS vindt dat deze inmenging in de therapeutische vrijheid van de arts te ver gaat. Wat wel kan, is een verbod uitvaardigen op de parallelle export van het geneesmiddel naar andere landen.

 • Accountancykantoor Vandelanotte, VAS-partner
  20.10.2023

  Btw-vrijstelling voor kleine ondernemingen is geen absolute vrijstelling van btw-verplichtingen!

  Een bijdrage van onze partner, Accountancykantoor Vandelanotte.

 • 19.10.2023

  Internationale dag tegen kanker: BVAS steunt vraag om betere terugbetaling hoofddeksels

  De vzw Caring Hat Fund ijvert voor een betere terugbetaling van hoeden voor patiënten met kanker of een andere ziekte die haaruitval veroorzaakt. Het RIZIV voorziet momenteel wel terugbetaling voor pruiken maar niet voor andere hoofddeksels. Ter gelegenheid van de internationale dag tegen kanker krijgt dit initiatief de steun van BVAS.