Beleggen voor vennootschappen binnenkort enkel mogelijk met LEI-nummer

29.12.2017

Om hogere transparantie en meer veiligheid op de financiële markten te creëren, heeft elke rechtspersoon die belegt in aandelen, obligaties, opties... vanaf 3 januari 2018 een LEI-nummer nodig. De nieuwe regel kadert in een uitbreiding van de huidige meldingsplicht voor financiële instellingen: zonder dat u over een LEI-nummer beschikt, zal de bank zijn transactie voortaan niet meer uitvoeren.

Wat is LEI precies?

LEI staat voor “Legal Entity Identifier” en is een unieke cijfer- en lettercombinatie van 20 tekens die toelaat alle ondernemingen die op de financiële markten actief zijn, te identificeren. Het nummer is gekoppeld aan belangrijke informatie over de onderneming (naam, maatschappelijke zetel…) en wordt opgenomen in een publiek toegankelijke databank.

Wie heeft een LEI-nummer nodig?

Enkel rechtspersonen zoals een NV, BVBA, V.O.F., VZW… hebben dit nummer nodig. Natuurlijke personen hoeven dus niets extra te doen.

Wanneer heeft je klant een LEI-nummer nodig?

Onder “handelen” in financiële instrumenten vallen niet alleen aan- en verkooptransacties (ook buiten de beurs), maar ook sommige transfers, vrijwillige actions en schenkingen.

Concreet gaat het om het verhandelen van financiële instrumenten zoals aandelen, obligaties, staatsobligaties, futures, opties... Beleggingen in fondsen met variabel kapitaal, beleggingsverzekeringen, termijnbeleggingen of –rekeningen, kasbons of goud vallen niet onder de meldingsplicht. Daarvoor is dan ook geen LEI-nummer vereist.

Wat kost het?

Een LEI-nummer aanvragen heeft een prijskaartje van 89 EUR + 21 % btw. Daarmee is het nummer een jaar lang actief, waarna het opnieuw verlengd moet worden.

Zenito Ondernemingsloket brengt het snel voor u in orde. Stuur een e-mail naar lei@zenito.be. Zij helpen u graag verder.

Bron: Liantis

 
Deel dit bericht: 
Deel dit bericht