• Ons aanbod voor artsen in opleiding

  Heb je de Startersgids voor artsen in opleiding 2022 nog niet besteld? Vraag dan hier jouw GRATIS exemplaar aan.

  Om kennis te maken met het Vlaams Artsensyndicaat bieden we jou graag ons Startersaanbod.
  Voor € 30 (i.p.v. € 50) word je lid van ons syndicaat tot eind 2023.
  Dan ondervind je zelf wat wij voor jou kunnen betekenen.
  Geïnteresseerd? Klik hier voor ons Startersaanbod.
   

Bijna 2.000 stempels van de blauwe krokodil verkocht!

22.06.2022
zinloosattest.be

Op 10 mei zette stuurgroep Kafka, een samenwerking tussen Jong Domus en de drie artsensyndicaten (ASGB, VAS, AADM), mee de schouders onder het initiatief van huisarts Nicole Dekker om de 'blauwe krokodil' te introduceren als protest tegen de administratieve overlast. Ondertussen kunnen we spreken van een waar succes: bijna 2.000 stempels zijn inmiddels verkocht!

Eind 2020 startte Jong Domus een samenwerking met de drie artsensyndicaten ASGB, VAS en  AADM. Het project Kafka zag zo het levenslicht. Dit project stelt vijf doelstellingen voorop: de afschaffing van attesten zonder medische meerwaarde (paraplu-attesten), een standaardattest voor arbeidsongeschiktheid, het afschaffen van ziekteattesten van korte duur, een hervorming van het systeem voor dringende medische hulpverlening. en hervorming van de terugbetaling van geneesmiddelen,

Ondanks hun inspanningen van de voorbije twee jaar blijft de administratieve overlast bij huisartsen een prangend probleem. Dr. Pieter Mertens (lid bestuursorgaan ASGB): “Tot voor kort kreeg de stuurgroep Kafka maar weinig gehoor. Daarom zijn we nu een protestactie gestart. Op alle zinloze attesten stempelen de deelnemende artsen voortaan een blauwe krokodil, een symbool voor bureaucratische nonsens.”

Dat de actie een groot succes is, staat buiten kijf. Dr. Sophie Van Steenbergen (voorzitter Jong Domus): “We zijn overdonderd door het grote succes van deze actie. Bijna 2.000 stempels werden verkocht. Dit is een heel sterk signaal naar het beleid. Wij vragen aan de verschillende overheden dan ook om met dit signaal aan de slag te gaan en willen graag de gesprekken verderzetten om de administratieve overlast voor artsen te verminderen.”

 
Deel dit bericht: 
Deel dit bericht