BVAS betreurt dat huisartsen nieuwe teststrategie via de pers moeten vernemen

20.10.2020

Het testen van asymptomatische hoogrisicocontacten en reizigers die terugkeren uit een rode zone wordt tot 15 november opgeschort.

Voor deze categorie wordt de periode van quarantaine verlengd tot 10 dagen. Deze nieuwe richtlijn van Sciensano gaat morgen in en duurt tot en met 15 november. BVAS vindt het ongehoord dat de nieuwe teststrategie gisteren al via de media bekend raakte, terwijl huisartsen zelf nog geen informatie hadden ontvangen.

BVAS begrijpt de verontwaardiging van de huisartsen die het beu zijn dat de media communiceren over een aanpassing van de richtlijnen voor CoVID-19-testen voordat ze zelf op de hoogte zijn gebracht. Sciensano heeft zich vanochtend bij de huisartsen geëxcuseerd voor het ‘perslek’. Voor BVAS is deze gang van zaken niet voor herhaling vatbaar. Om te vermijden dat huisartsen tegenover hun patiënten een slecht figuur slaan, is het cruciaal dat zij als eerste geïnformeerd worden over nieuwe richtlijnen.

De nieuwe teststrategie laat zich als volgt samenvatten: 

  • Asymptomatische hoogrisicocontacten en reizigers uit rode zones (die als "hoog-risico" werden ingedeeld door het zelf-beoordelingsformulier) worden tijdelijk niet meer getest, en dit tot en met 15 november 2020;
  • Bijgevolg kan de quarantaine voor deze categorie personen niet op een veilige manier na 7 dagen beëindigd worden waardoor de standaard-duur van een quarantaine op 10 dagen komt te liggen, met aansluitend 4 dagen extra waakzaamheid voor eventuele symptomen;
  • Er geldt een uitzondering voor zorgprofessionals, die nog steeds op dag 5 getest kunnen worden en, bij negatief resultaat, na 7 dagen de quarantaine mogen stoppen;
  • Elke persoon (hoogrisicocontact of niet) die mogelijke symptomen van CoVID-19 ontwikkelt, moet getest worden.

BVAS kan zich vinden in deze nieuwe strategie die nodig is om de werklast van huisartsen te verlichten. De aanpassing is ook logisch aangezien er al dagen een tekort is aan reactieven, apparatuur en personeel voor de afnames. Hoe sneller men dus de afnames limiteert hoe beter.

De 500.000 antigeen sneltesten die via spoedprocedure werden aangekocht, komen volgende week ook ter beschikking. Maar niemand durft vandaag met zekerheid te zeggen wat hun plaats en impact zal zijn binnen de bredere teststrategie.

Dr. Dirk Scheveneels, ondervoorzitter BVAS
Dr. David Simon, bestuurslid BVAS

Het persbericht van de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid d.d. 19 oktober 2020 kan u hieronder raadplegen.

 
Deel dit bericht: 
Deel dit bericht