• Ons aanbod voor artsen in opleiding

  Heb je de Startersgids voor artsen in opleiding 2022 nog niet besteld? Vraag dan hier jouw GRATIS exemplaar aan.

  Om kennis te maken met het Vlaams Artsensyndicaat bieden we jou graag ons Startersaanbod.
  Voor € 30 (i.p.v. € 50) word je lid van ons syndicaat tot eind 2023.
  Dan ondervind je zelf wat wij voor jou kunnen betekenen.
  Geïnteresseerd? Klik hier voor ons Startersaanbod.
   

BVAS voorzichtig positief over begrotingsvoorstel minister De Block

15.11.2019

Nadat het begrotingsvoorstel van het Verzekeringscomité in oktober werd weggestemd voelden de artsen zich totaal miskend. Nu komt minister De Block met een eigen voorstel dat de wettelijke groeinorm van 1,5% respecteert en de artsen hun volledige indexmassa garandeert. De BVAS reageert tevreden op deze demarche van Maggie De Block.

De krachtlijnen van het nieuwe begrotingsvoorstel zijn de volledige terbeschikkingstelling van de indexmassa voor de artsen en andere zorgverstrekkers en de integrale toekenning van de wettelijke groeinorm van 1,5%, wat betekent dat de structurele blokkering verdwijnt.

Om dat te financieren legt minister De Block besparingsmaatregelen op die uitsluitend gericht zijn op de farmaceutische industrie, een sector die de afgelopen jaren haar budget overschreed. Het is een logisch en billijk compensatiemechanisme dat ook al in andere sectoren werd toegepast die hun budget hadden overschreden.

Dat minister De Block aankondigt niet te zullen raken aan de index en de wettelijke groeinorm stemt de BVAS alvast tevreden. De voorbije jaren was dat wel eens anders. Zeker in het licht van het almaar stijgend Belgisch begrotingstekort zijn deze garanties voor de artsen een grote stap vooruit.

Minder goed nieuws is dat in het voorstel De Block geen sprake meer is van de kleine marge van 101 miljoen euro die het Verzekeringscomité had willen vrijmaken voor nieuwe initiatieven. Nieuwe initiatieven financieren zal dus alleen maar kunnen als we er zelf een stuk van onze indexmassa aan opofferen.

De BVAS blijft gehecht aan het overlegmodel en wenst haar verantwoordelijkheid te nemen om tot een evenwichtig akkoord te komen.

Dr. Philippe Devos, Voorzitter BVAS

 
Deel dit bericht: 
Deel dit bericht