BVAS-voorzitter zeer scherp voor ‘amateuristische’ aanpak van Covid-crisis

26.01.2021

Dr. Philippe Devos, voorzitter van BVAS, viel tijdens een parlementaire hoorzitting scherp uit naar het falende beleid tijdens de Covid-19-crisis in ons land. De video van de hoorzitting is nu beschikbaar op de website van de Kamer.

Dr. Devos hekelde het feit dat de Belgische overheid in de eerste maanden na de uitbraak van de pandemie totaal onvoorbereid was. Er was geen strategisch plan en de voorraden mondmaskers waren vernietigd. De minister van Volksgezondheid bleef de risico’s op een gevaarlijke manier minimaliseren en de hele regering bevond zich in een fase van ontkenning.

“Wij waren ontzet over het totale amateurisme dat er de eerste maanden heerste,” aldus Philippe Devos. Het beeld dat hij schetste van minister De Block was vernietigend. Ze was tijdens de hele crisis onbereikbaar voor overleg, had geen luisterend oor voor de verzuchtingen van de artsen op het terrein en verwaardigde zich niet eens te antwoorden op de talrijke vragen van BVAS.

Dr. Devos nam het onoverzichtelijke kluwen van bevoegdheden op de korrel. En omdat elk agentschap of kabinet afzonderlijk communiceerde, liep ook dat aspect van het beleid spaak.

Ons land liep continu achter de feiten aan. Gaande van testen en tracen, de app Coronalert, tot de maatregelen voor terugkerende reizigers of de voorbereiding van de vaccinatiecampagne: de trage responstijd van de overheid was stuitend. “Andere landen zijn in de zomer met de voorbereiding van de vaccinaties begonnen, wij in december-januari.”

U kan de opname van de hoorzitting hier bekijken. Dr. Devos komt aan het woord vanaf 19:15. Simultaanvertaling is beschikbaar.

De integrale tekst van Dr. Philippe Devos kan u hier raadplegen (in het Frans).
 

 
Deel dit bericht: 
Deel dit bericht