BVAS wil met minister Verlinden rond de tafel na gijzeling van huisarts

29.06.2022

Een huisarts uit Zulte werd maandag het slachtoffer van gijzeling met fysiek geweld door een patiënte. BVAS reageert verbijsterd op het zoveelste geval van zware agressie tegen een hulpverlener.

Het nieuws over de vrouwelijke collega die op huisbezoek bij een patiënte in Waregem een uur lang gegijzeld en met een mes bedreigd werd, is ronduit schokkend. De gevallen van agressie tegen artsen en andere hupverleners tijdens de uitoefening van hun beroep stapelen elkaar op. De brutale aanval eerder deze maand op een verpleegkundige in ZNA Palfijn (Merksem) zit nog vers in het geheugen.

De gijzeling in Waregem gebeurde tijdens een huisbezoek op klaarlichte dag. Zoals vaak is de geweldpleger iemand uit het eigen patiëntenbestand. Wat maandag gebeurde doet helaas terugdenken aan de laffe moord op huisarts Patrik Roelandt, eveneens tijdens een huisbezoek bij een patiënt.

BVAS pleit al geruime tijd voor een zerotolerancebeleid voor elke vorm van agressie tegen zorgverleners. Het veiligheidsprobleem van artsen en andere hulpverleners verdient de hoogste prioriteit op de politieke agenda. BVAS vraagt een dringend overleg met minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden. We stellen onze knowhow ter beschikking om gepaste beschermingsmaatregelen uit te werken.
 
BVAS wenst de onfortuinlijke collega uit Zulte een spoedig herstel toe.

Dr. Johan Blanckaert,
Voorzitter BVAS

Dr. Jos Vanhoof,
Voorzitter Vlaams Artsensyndicaat (VAS)
Vlaamse afdeling van BVAS
 

 
Deel dit bericht: 
Deel dit bericht