• Ons aanbod voor artsen in opleiding

  Heb je de Startersgids voor artsen in opleiding 2022 nog niet besteld? Vraag dan hier jouw GRATIS exemplaar aan.

  Om kennis te maken met het Vlaams Artsensyndicaat bieden we jou graag ons Startersaanbod.
  Voor € 30 (i.p.v. € 50) word je lid van ons syndicaat tot eind 2023.
  Dan ondervind je zelf wat wij voor jou kunnen betekenen.
  Geïnteresseerd? Klik hier voor ons Startersaanbod.
   

Vlaams Artsensyndicaat vraagt strenge aanpak van zinloos geweld op spoedafdeling ZNA

14.06.2022

Het Vlaams Artsensyndicaat (VAS) reageert geschokt op de beelden van het fysiek geweld tegen een verpleegkundige op de spoedafdeling van ZNA Jan Palfijn in Merksem. Het wordt tijd dat er zware, effectieve celstraffen worden uitgesproken voor fysieke agressie tegen hulpverleners.

Een spoedverpleegkundige die afgelopen nacht het slachtoffer werd van brute fysieke agressie is voor minstens tien dagen werkonbekwaam. De dader was niet aan zijn proefstuk toe, hij was al eerder gekend voor incidenten met geweld. De MUG van ZNA Jan Palfijn was door het incident lange tijd niet inzetbaar. Het Vlaams Artsensyndicaat veroordeelt ten strengste elk geval van agressie tegen hulpverleners en eist dat de dader zwaar gestraft wordt.

Samen met de BVAS pleit het Vlaams Artsensyndicaat al geruime tijd voor een zerotolerance beleid voor elke vorm van fysiek, psychisch of seksueel geweld tegen zorgverleners. Het VAS ondersteunde de voorbije jaren campagnes om de bevolking te sensibiliseren voor meer respect ten aanzien van hulpverleners en werkte mee aan een veiligheidsbrochure voor artsen. Op aandringen van BVAS kwam een overleg tussen parket en hulpverlening tot stand, met gedeeld beroepsgeheim.

Maar deze initiatieven volstaan niet. Geweld tegen hulpverleners komt steeds meer voor. Bovenop de vaak ernstige fysieke gevolgen kan agressie ook leiden tot burn-out en stress- en angstaanvallen. Het VAS dringt aan op een lik-op-stuk beleid met zware effectieve celstraffen voor daders van gewelddelicten tegen hulpverleners.

Dr. Marc Moens
Voorzitter Vlaams Artsensyndicaat (VAS)
Vlaamse afdeling van de Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS)
 

 
Deel dit bericht: 
Deel dit bericht