Dr. D. Scheveneels: "Een derde golf kunnen onze zorgverleners niet meer aan."

01.12.2020
Dr. Dirk Scheveneels

“Leg huisartsen uit hoe het mechanisme van de coronavaccins in elkaar zit. Dat zal de ongerustheid over de vaccins verminderen.” Dat stelt huisarts en ondervoorzitter van artsensyndicaat BVAS Dirk Scheveneels in een reactie aan Mediquality op een recente enquête over COVID-19-vaccinatiebereidheid.

De leden van het Overlegcomité (waarin vertegenwoordigers van de verschillende Belgische regeringen zetelen) hebben op vrijdag 27 november eindelijk leiderschap getoond.

België gaat voor de strengste kerst en oudejaarsavond in West-Europa.

Het aantal coronabesmettingen, het aantal ziekenhuisopnames, het aantal COVID-19 overlijdens, het aantal patiënten op intensieve en het aantal coronatesten daalt sinds begin november. Dat is zeer goed nieuws voor de bevolking en voor de zorgverstrekkers.

De deur nu terug openzetten en de regels versoepelen zou een kaakslag geweest zijn voor alle actoren in de gezondheidszorg die het beste van zichzelf hebben gegeven. Totaal nog niet gerecupereerd van de eerste golf (noch lichamelijk , noch geestelijk), werden zij door onverantwoord gedrag van onze politieke leiders in geen tijd ( vijf maanden ) opnieuw geconfronteerd met een tweede golf die in kracht nog groter is. Iedereen is boos, gefrustreerd, in paniek en uitgeblust.

2020 zullen we voor eeuwig herinneren als een annus horribilis.

Deze crisis heeft de wereld zwaar geraakt en verstoord.

De Johns Hopkins-universiteit in Baltimore meldt dat er ondertussen 62 miljoen coronabesmettingen zijn.

Daardoor komen niet alleen alle gezondheidsstructuren wereldwijd onder vuur  maar wordt onze gehele samenleving verplicht zich te herbronnen.

Wetenschappers hebben dag en nacht gezocht naar de pathogenese van dit virulent virus om patiënten besmet met het COVID-19 virus op een wetenschappelijk correcte manier te kunnen behandelen in de acute fase en later in de postinfectieuze periode. Het is een harde leerschool en we zijn er nog lang niet.

Maar de wedloop naar een werkzaam en veilig vaccin houdt iedereen nog meer bezig en domineert alle media. Terecht natuurlijk, het brengt hoop in deze barre tijden.

De Europese Unie bestelde al net geen 2 miljard doses. België haalt nu al de kaap van 20 miljoen. Na deals met AstraZeneca, Janssen Pharmaceutica en Pfizer/BioNTech, tekent België nu ook in op de aankoop van CureVac een Duits biofarmaceutisch bedrijf.

CureVac werkt net als Pfizer/BioNTech aan de ontwikkeling van een mRNA-vaccin. Het lichaam krijgt met dit vaccin de instructie stukjes coronavirus te produceren. Die zorgen ervoor dat het immuunsysteem antistoffen aanmaakt.

De andere vaccins vertrekken van meer bestaande technologieën.

Midden deze week werd een enquête van Artsenkrant bij meer dan 830 artsen -eind september gepubliceerd- terug groot nieuws. Huisartsen twijfelen om het corona-vaccin aan te bevelen bij hun patiënten. 68% zou het doen, 15 % niet en 15 % wist het nog niet. En helemaal te gek voor woorden …. 37 % van de huisartsen zou zich niet laten vaccineren. Paniek alom en het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid start nu een communicatiecampagne over het nut en de veiligheid van het COVID-19-vaccin.

Huisartsen zijn wetenschappers en denken kritisch mee.

De snelheid waarmee de vaccins op de wereldmarkt komen ( hoewel alle regels in de klinische studies rigoureus gevolgd werden en meer proefpersonen dan gebruikelijk getest werden) maar vooral de nog ongekende techniek bij het  gebruik van messenger RNA deden huisartsen twijfelen.

Indien deze enquête nu hernomen wordt dan zullen de cijfers al heel anders zijn. Daar ben ik zeker van en dat is ook broodnodig, want als wij ook maar enige twijfel overbrengen naar onze patiënten, die ons altijd in vertrouwen hebben genomen, dan zullen we nooit de 70 % vaccinatiegraad halen.

Prof. Dr. Dirk Ramaekers, medisch directeur van het Jessa Ziekenhuis te Hasselt, komt aan het hoofd van de taskforce Operationalisering COVID-19-vaccinatiestrategie. Hij zal in de complexiteit van de gezondheidszorg in dit land bruggen moeten bouwen tussen alle stakeholders met als enig doel tenminste 70 % van de Belgische burgers ( in volgorde van prioriteit ) veilig en snel te vaccineren. Een rigoureuze data-opvolging is noodzakelijk mee verbonden aan deze opdracht.

De burger zelf draagt mee een verpletterende verantwoordelijkheid om onze zorg en dus ook zichzelf niet nog eens aan de rand van een derde afgrond te brengen.

Want al zijn er gunstige vooruitzichten dankzij de vaccins, toch moeten we de maatregelen strikt blijven toepassen.

Het virus weet (nog) niet dat er vaccins op komst zijn en zal dus wild om zich heen blijven schoppen. Wees daar maar zeker van.

Modellen geven aan dat de cijfers pas midden januari laag genoeg zullen zijn om de maatregelen wat los te laten.

Het kerstfeest en de oudejaarsavond van 2020 zullen we ons later altijd herinneren als een intiem samenzijn met enkele dierbaren. Vriendschap, familiegeluk en respect voor het leven behoeft geen volle zalen.

Elkaar een goede gezondheid toewensen zal bij het begin van het nieuwe jaar een zeer grote betekenis hebben.

Dr. Dirk Scheveneels
Huisarts Antwerpen-Zuid
Ondervoorzitter BVAS

Bron: Mediquality

 
Deel dit bericht: 
Deel dit bericht