Dr. Marc Moens: "Minister Vandenbroucke plooit voor de Franstaligen" (Radio 1)

03.05.2022

Het Vlaams Artsensyndicaat (VAS) reageerde ontgoocheld op het akkoord over de artsenquota dat federaal minister Frank Vandenbroucke sloot met minister Valérie Glatigny van de Franse Gemeenschapsregering.

"Waarom zouden de Franstaligen nu plots woord houden, terwijl ze dat de voorbije 24 jaar nooit hebben gedaan," aldus Dr. Marc Moens in een interview op Radio 1. 

Op vrijdag 29 april presenteerde minister Vandenbroucke een naar eigen zeggen "historisch akkoord". In ruil voor een Franstalige numerus fixus, een ingangsexamen met een maximaal aantal beschikbare plaatsen, vanaf 2023 wordt het overtal aan Franstalige artsen kwijtgescholden"Ik volg dit dossier al 24 jaar van heel nabij en ben niet gelukkig met dit afgesloten akkoord," reageerde Marc Moens, voorzitter van het VAS, in het programma 'De Wereld Vandaag'.

Volgens Dr. Moens plooide minister Vandenbroucke voor het Franstalige dreigement om een 'bevoegdheidsconflict' tussen de gemeenschappen in te roepen. "De minister had een wettelijke stok achter de deur maar die heeft hij nu uit handen gegeven." 

"Dat de spons wordt geveegd over de jarenlang opgebouwde overtallen aan Franstalige artsen is zeer kras," aldus de VAS-voorzitter.

U kan het interview op Radio 1 hier herbeluisteren. (vanaf 01:20)

 
Deel dit bericht: 
Deel dit bericht