• Ons aanbod voor artsen in opleiding

  Heb je de Startersgids voor artsen in opleiding 2022 nog niet besteld? Vraag dan hier jouw GRATIS exemplaar aan.

  Om kennis te maken met het Vlaams Artsensyndicaat bieden we jou graag ons Startersaanbod.
  Voor € 30 (i.p.v. € 50) word je lid van ons syndicaat tot eind 2023.
  Dan ondervind je zelf wat wij voor jou kunnen betekenen.
  Geïnteresseerd? Klik hier voor ons Startersaanbod.
   

Drie kwart leden van BVAS voor verplichte vaccinatie van hele bevolking

16.11.2021

Drie kwart (74,5%) van de leden van BVAS is voorstander van een verplichte vaccinatie tegen Covid-19 voor iedereen. Meer dan 85% van de BVAS-leden wil de vaccinatie verplicht maken voor alle zorgmedewerkers. En vier op de tien denkt een groot risico te lopen om een burn-out door te maken. Dat blijkt uit een snelle online-enquête die BVAS uitvoerde bij haar leden.

Van de deelnemende huisartsen is 35% ziek geweest ten gevolge van een Covid-besmetting. Bij de Franstalige huisartsen loopt dat op tot 42%, tegenover 24% bij de Vlaamse huisartsen. Bij de artsen-specialisten liggen die cijfers lichtjes anders: 28% van de Franstalige en 31% van de Vlaamse artsen-specialisten kreeg af te rekenen met ziekte door een coronabesmetting. De meerderheid raakte besmet na contact met een patiënt.

Via de enquête gingen we ook na hoe onze leden het risico op een burn-out gerelateerd aan Covid-19 inschatten. Zowat 7% denkt geen enkel risico te lopen. Iets meer dan de helft (53%) dicht zichzelf een klein risico op professionele uitputting toe. Daar staat tegenover dat vier op de tien leden (40%) zeggen dat ze een groot risico op burn-out hebben. Huisartsen zien hun persoonlijke situatie iets somberder in dan artsen-specialisten. Onder de taalgrens denkt 56% van de huisartsen een groot risico te lopen, tegenover 46% boven de taalgrens.
Andere opmerkelijke resultaten: 

 • 69% van de artsen-specialisten rapporteert problemen in hun ziekenhuis of op hun dienst door een verhoogde uitval van personeel.
 • Een significant deel van de leden denkt dat het drie tot zes maanden za duren voor de achterstand in de zorg (essentiële en niet-essentiële) weggewerkt zal worden.
 • 39% denkt dat het acht maanden of meer zal vergen voor er geen achterstand in de niet-essentiële zorg meer zal zijn.

 
De overgrote meerderheid van BVAS-leden (85%) spreekt zich uit voor een verplichte vaccinatie van zorgverleners.

Op de zeer actuele vraag of de leden gewonnen zijn voor een verplichte vaccinatie voor iedereen, zeggen 74,5% van onze leden onomwonden ja. Als redenen stippen ze aan dat de druk op de zorg te groot wordt en dat de huidige vaccins hun werkzaamheid hebben aangetoond. Gevaccineerden mogen niet het slachtoffer worden van vaccinweigeraars, werd ook vaak aangekruist. Het voordeel van een verplichte vaccinatie voor iedereen is dat het de zorgverleners niet discrimineert.

De respondenten die zich uitspreken tegen een verplichte algemene vaccinatie, geven aan dat zo’n maatregel in hun ogen niet ethisch is en ingaat tegen hun principes. Zo’n verplichting zou gevaccineerden en niet-gevaccineerden tegen elkaar opzetten en een endemisch virus kan je nu eenmaal niet weg vaccineren, werden ook als redenen vermeld.

Dr. Luc Herry,
Voorzitter BVAS

 
Deel dit bericht: 
Deel dit bericht