Druk op ziekenhuizen blijft hoog

15.04.2021

De situatie in de ziekenhuizen is nog steeds zwaar, vooral op de afdelingen intensieve zorgen blijft de druk zeer groot.

96 % van de erkende bedden op intensieve zorgen zijn bezet. In heel België zijn er slechts 86 erkende bedden intensieve zorgen vrij, dat is minder dan 1 bed per ziekenhuis (situatie op 14/04). Om de druk op de ziekenhuizen te spreiden, kunnen patiënten worden getransfereerd naar andere ziekenhuizen maar gezien de volle bezetting in alle ziekenhuizen is er nu weinig marge om te verschuiven.

Hoewel er ook patiënten het ziekenhuis verlaten, kan dit de instroom aan nieuwe patiënten niet evenaren. De piek van het aantal COVID-patiënten op intensieve zorgen is nog niet bereikt.

Naast COVID-patiënten moeten ziekenhuizen ook rekening houden met patiënten van werkongevallen, verkeersongevallen, mensen met hartinfarcten, hersenbloedingen, … Deze patiënten met levensbedreigende aandoeningen moeten ook de nodige zorgen krijgen.

Momenteel worden sommige planbare operaties uitgesteld maar deze moeten uiteraard op een later tijdstip ingehaald worden.

Het creëren van bijkomende bedden is moeilijk omdat er geen extra personeel voorhanden is. Het bestaande personeel draait al een jaar op volle toeren en dit vraagt het uiterste van hen.

Uit solidariteit voor het ziekenhuispersoneel lanceren wij een nieuwe oproep om zich te houden aan de coronamaatregelen. Door nog samen even vol te houden kan ook jij een steentje bijdragen aan het verlagen van de druk op onze ziekenhuizen.


Bron: FOD Volksgezondheid

 
Deel dit bericht: 
Deel dit bericht