Elektronisch bewijsstuk vanaf 1 januari 2018

20.10.2017

Wijzigingen vanaf 1 januari 2018 betreffende de uitreiking van het bewijsstuk aan de patiënt

Sinds 2015 bent u als arts wettelijk verplicht om in bepaalde situaties een bewijsstuk aan de patiënt uit te reiken, waarin duidelijk het te betalen bedrag, de tegemoetkoming van het ziekenfonds, e.d.m. vermeld zijn. Het bewijsstuk heeft tot doel om de patiënt te sensibiliseren en te responsabiliseren met betrekking tot de kosten van geneeskundige verzorging. De kost van een verstrekking bestaat niet enkel uit de kost ten laste van de patiënt maar ook uit de kost ten laste van de verzekering.

Wanneer moet u een bewijsstuk aan de patiënt overhandigen?

  1. Als u tegelijkertijd vergoedbare en niet-vergoedbare verstrekkingen aanrekent.
  2. Als u verstrekkingen elektronisch in de derdebetalersregeling factureert. In dit geval ontvangt de patiënt namelijk geen papieren getuigschrift voor verstrekte hulp.

 

Meer informatie over het bewijsstuk vindt u hier terug.

Wat wijzigt er vanaf 1 januari 2018?

Elektronisch bewijsstuk uitreiken aan de patiënt
Vanaf 1 januari 2018 kan het bewijsstuk elektronisch aan de patiënt worden overgemaakt, mits de veiligheid en de confidentialiteit van de verstuurde persoonsgegevens betreffende de gezondheid kunnen worden verzekerd. De elektronische mededeling van het bewijsstuk vereist het gebruik van de eBox – d.i. een elektronische brievenbus waarin de burger op een gecentraliseerde en beveiligde manier officiële documenten kan ontvangen afkomstig van o.m. overheidsinstellingen - of een ander beveiligd uitwisselingssysteem met een gelijkwaardig veiligheidsniveau. Tevens dient dit systeem te worden goedgekeurd door het bevoegde Sectoraal Comité. De patiënt moet hierbij uitdrukkelijk hebben ingestemd en er moet uiteraard gebruik worden gemaakt van een courant leesbaar formaat zoals bvb. een worddocument of een pdf-bestand.

Meer informatie over de eBox vindt u hier. 

Klinische biologie, pathologische anatomie en genetica
Voor deze verstrekkingen dienen de betrokken artsen-specialisten van deze disciplines met hun conventiestatus op het bewijsstuk te worden vermeld. Minstens 1 maal per trimester dient dit bewijsstuk aan de betrokken patiënt te worden meegedeeld. De verstrekkingen klinische biologie, anatomische pathologie en genetica die op verschillende tijdstippen en/of door verschillende zorgverleners werden uitgevoerd, kunnen op één bewijsstuk worden gegroepeerd.

Bron: Verordening van 24 juli 2017 tot wijziging van de verordening van 28 juli 2003 tot uitvoering van artikel 22, 11° van de wet betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen, gecoördineerd op 14 juli 1994 (BS 12-10-2017)
 
Deel dit bericht: 
Deel dit bericht