• Ons aanbod voor artsen in opleiding

  Heb je de Startersgids voor artsen in opleiding 2022 nog niet besteld? Vraag dan hier jouw GRATIS exemplaar aan.

  Om kennis te maken met het Vlaams Artsensyndicaat bieden we jou graag ons Startersaanbod.
  Voor € 30 (i.p.v. € 50) word je lid van ons syndicaat tot eind 2023.
  Dan ondervind je zelf wat wij voor jou kunnen betekenen.
  Geïnteresseerd? Klik hier voor ons Startersaanbod.
   

Extra vaccin voor kwetsbare personen

18.08.2021

Interministeriële Conferentie Volksgezondheid (IMC) beslist om extra vaccin aan te bieden aan personen met verminderde immuniteit.

Op basis van het advies van de Task Force vaccinatie en een studie van het KCE heeft de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid (IMC) beslist om een extra vaccin aan te bieden aan personen met een verminderde immuniteit.

Op basis van het advies van de Task Force vaccinatie heeft de IMC beslist om een extra vaccin aan te bieden aan personen met een verminderde immuniteit, veroorzaakt door een bepaalde aandoening of door een behandeling. Deze personen maken hierdoor minder antistoffen aan na hun basisvaccinatie met 1 of 2 vaccins. Uit de meest recente wetenschappelijke gegevens blijkt dat het toedienen van een extra dosis mRNA vaccin (momenteel Pfizer of Moderna) kan zorgen voor een toename van antistoffen en een sterkere immuunrespons.

Het gaat om de volgende, ongeveer 300.000 à 400.000, patiënten:

 • Patiënten met een aangeboren verminderde immuniteit
 • Patiënten die chronische nierdialyse krijgen
 • HIV-patiënten van wie het aantal CD4-cellen lager ligt dan 200 per mm³ bloed, waardoor ze een hoger risico op infectie lopen
 • Patiënten met bloedkanker of andere kwaadaardige tumoren, die in actieve behandeling zijn/of waren
 • Transplantatiepatiënten
 • Patiënten met ontstekingsziekten die behandeld worden met geneesmiddelen die de immuniteit verlagen

 

Voor deze extra vaccinatie, die dit najaar zal plaatsvinden, zullen de dan nog beschikbare vaccinatiecentra worden ingezet. De betrokken patiënten zullen automatisch worden uitgenodigd op basis van de gegevens van hun ziekenfonds en behandelende arts. 

De IMC heeft ook de stand van zaken besproken van de acties om de vaccinatiegraad bij het zorgpersoneel te verhogen. Zo werd een objectieve parameter opgemaakt voor ziekenhuizen en woonzorgcentra, en hebben de koepels en beroepsorganisaties verschillende acties genomen om hun personeel aan te zetten zich te laten vaccineren. Er wordt momenteel ook een ontwerp van wettelijk kader voor een verplichte vaccinatie van zorgpersoneel voorbereid. De nodige adviezen zijn ook aangevraagd en worden verwacht tegen september. 

 
Deel dit bericht: 
Deel dit bericht